Pretraga

IMAŠ JAKNU VIŠKA? OSTAVI.

A- A+

Dok zima napada sve jače i slušamo najave o niskim temperaturama i četiri dana snijega, sve o čemu razmišljamo jest kako izbjeći izlaženje iz toplog doma. No što je s onima koji nemaju izbora i njihov dom je hladna ulica?

Facebook

Izdvojeni članak

Humano srce splitskog sveučilišta: U menzi spremaju obrok za beskućnike

U Hrvatskoj trenutno ima više od 1000 beskućnika, a kapaciteta za njihov smještaj je samo 420 mjesta i većinom su sva popunjena. Kada bismo u beskućnike uvrstili i osobe koje žive u: nastambama bez struje i vode, kamp kućicama, podrumskim neuvjetnim stanovima, garažama, poslovnim prostorima, hostelskim oblicima dugotrajnog smještaja i slično, brojka bi se popela na više od 7 000 ljudi. Osim očitih problema nedostatka mjesta za život, zima im donosi još veće muke – temperature u minusu i mogućnost smrzavanja.

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj zima je odnijela ukupno 89 života

Za sljedeći tjedan najavljene su temperature ispod – 9 stupnjeva i obilan snijeg. Imajući na umu kakve bi to posljedice moglo imati za naše manje sretne sugrađane, ekipa iz Portala dobrote organizirala je doniranje zimske odjeće i obuće za one kojima to najviše treba. Od ovoga utorka u 16 sati započela je njihova akcija prikupljanja u dućanu PMS na adresi Tkalčićeva 61. Već prvoga dana prikupljeno je više od 500 jakni i kaputa a najavljuju širenje akcije diljem Hrvatske. Jakne, kapute, čizme i svu ostalu zimsku odjeću i obuću koju ne nosite i samo vam stoji tamo negdje u ormaru možete donirati svaki dan od 16 do 19 sati do kraja zime. Ako ste pak među onima koji zimsku toplu odjeću najviše i trebaju ali zbog srama se bojite zatražiti pomoć, sve prikupljeno će biti dostupno i preko noći na istoj adresi.

Izdvojeni članak

Beskućništvo kao inspiracija: TTF-ovci izradili predmete za osobe bez doma

Ovo nije jedina akcija udruge Portal dobrote, prije tri godine pokrenuli su program “Kruh za poslije” koji funkcionira vrlo jednostavno: dođeš u pekaru, kupiš što ti treba te naglasiš prodavačici da kupuješ i kruh za poslije. Osoba koja nema novaca za kruh pita osoblje te pekare imaju li Kruh za poslije i dobije svoju štrucu.
Više o akcijama udruge Portal dobrote možete saznati na njihovoj Facebook stranici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap