Pretraga

Ovo su imena najboljih hrvatskih srednjoškolaca u informatici: Jedna škola dominirala na državnom

A- A+

Iako su zbog epidemije prvotno otkazana, natjecanja učenika u znanju ipak se naknadno održavaju. Državno natjecanje iz informatike zatvoreno je proteklog tjedna, učenici su se natjecali u tri kategorije, a poznata su i imena najboljih.

Foto: Unsplash

U jeku epidemije Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je odluku kako će se otkazati natjecanja učenika. Pobunili su se zbog toga roditelji, mentori, ali i sami učenici, a reagirala je i pravobraniteljica za djecu. Žalili su se na odluku o otkazivanju natjecanja te tražili da se ona održe u nekom obliku, što je Agencija u konačnici i poslušala – natjecanja koja su se trebala održati proljetos, nastavljena su ove jeseni.

Tako je proteklog tjedna zaključeno natjecanje iz informatike, a učenici su se natjecali u tri kategorije – algoritmi, osnove informatike i digitalne kompetencije te razvoj softvera.

Izdvojeni članak

Nastavljaju se natjecanja odgođena zbog korone: Ako im žele pristupiti, učenici moraju ispuniti poseban obrazac

Algoritmi

Kategorija Algoritmi provjerava sposobnost rješavanja složenih problema gdje je cilj napisati savršen programski kôd koji će se izvršavati što brže. Marko Dorčić pobjednik je u kategoriji prvih razreda, a dolazi iz XV. gimnazije. Dvojca miočana dijele i prvo mjesto u kategoriji drugih razreda, a to su Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić. U kategoriji trećih razreda pobjedu je odnio također miočanin, Krešimir Nežmah treći razred (XV. gimnazija) dok je Martin Josip Kocijan Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec pobjednik u algoritmima za četvrti razred.

Osnove informatike i digitalne kompetencije

U Osnovama informatike u kategoriji gimnazija pobjednica je Lucija Topolko iz trećeg razreda I. gimnazije Zagreb. Prvo mjesto u kategoriji prirodoslovno-matematičkih gimnazija osvojio je Mateo Plavec (treći razred) iz XV. gimnazije, dok prvo mjesto u kategoriji strukovnih škola dijele Luka Miler, učenik trećeg razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Jakov Tomasić, maturant iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka.

Razvoj softvera

Druga kategorija na državnom natjecanju, Razvoj softvera, stavlja natjecatelje u uloge pravih arhitekata računalnih sustava, jer moraju napraviti što bolje i što veće programe kako bi dokazali da su najbolji.

Kristijan Rosandić iz Elektrotehničke škole Zagreb pobjednik je u ovoj kategoriji sa svojim projektom ‘e-Dnevnik Plus’. Proširenje je to klasičnog e-Dnevnika za učenike i roditelje koje nudi napredne mogućnosti i postavke, bolji pregled ocjena, naprednu statistiku, olakšano planiranje i bolju organiziranost.

Ovo su imena najboljih hrvatskih srednjoškolaca u informatici: Jedna škola dominirala na državnom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap