Pretraga

Imunolog kaže da bi za neke struke trebalo biti obvezno cijepljenje: Spomenuo i obrazovne djelatnike

A- A+

Imunolog Stipan Jonjić jutros je gostovao na N1 televiziji gdje se je komentirao obvezno cijepljenje za pojedine struke. Među tim strukama spomenuo je i obrazovne djelatnike.

imunolog stipan jonjić

Poznati hrvatski imunolog Stipan Jonjić
Foto: Screenshot N1

U Novom danu N1 televizije gostovao je imunolog Stipan Jonjić. Komentirao je epidemiju u Hrvatskoj, širenje delta soja virusa, a spomenuo je i obvezno cijepljenje za određene struke, među kojima je, dosta znakovito nešto rekao i za – obrazovne djelatnike.

– Svi će me napasti ako kažem da bih ja uveo obvezu cijepljenja. No, postoje struke za koje bi to trebalo biti obavezno. Ne mogu zdravstveni radnici, neke obrazovne djelatnosti, novinari koji stalno putuju biti necijepljeni… Ako dođe do širenja druge varijante, onda treba razmišljati o promjeni zakonske regulative ako se stvore uvjeti da je ugroza velika, a da je cjepivo jedina varijanta. Kao i u ratu neke prijeke mjere su nužne. Ne zagovaram to ovaj čas, no mislim da odgovorni moraju razmišljati o tim stvarima jer ne treba sve prepustiti sudbini, rekao je Jonjić za N1.

Dodao je i kako cijepljem ne sprječavamo samo širenje virusa, nego se i štitimo od bolesti čak i slučaju ponovne zaraze. Neke zemlje kao Brazil, istaknuo je, imaju pola milijuna umrlih, a očekuju milijun do kraja 2021. godine.

– To su strašne stvari. Komplikacije postoje kod svih lijekova, ali to je beznačajno u odnosu na korist, cijepite se, zaključio je Jonjić.