Pretraga

[INA Pitalica] Otkrijte gdje je nestala kuna iz zadatka

A- A+

Na prošlotjednu INA pitalicu gdje je nestala kuna iz zadatka dobili smo dvadesetak odgovora od kojih su samo polovica bili točni, a najbrži s točnim odgovorima su bili Josip Bajić i Martina Jurić koji će na svoje adrese dobiti nagradni poklon paket.

Veliki interes i zanimanje naših čitatelja izazvala je naša prošlotjedna INA pitalica. Neki od čitatelja pogrešno su zaključivali pa čak dovodili u pitanje postavljenu točnost zadatka, ali i davali ogromni u decimala te ponudili mogućnost da je konačna plaćena cijena 29.99kn što je naravno krivo. Donosimo vam točno rješenje, a Josip Bajić i Martina Jurić će na svoje adrese dobiti poklone iznenađenja iz INA-e.

Izdvojeni članak

[INA Pitalica] Otkrijte gdje je nestala kuna iz zadatka

Zadatak za prosinac

Tri dječaka ulaze u antikavrijat kupiti knjigu koja košta 30 kuna. Svaki od dječaka da prodavaču po 10 kuna te izađu iz antikvarijata. Do prodavača uskoro dođe vlasnik jer je čuo što se dogodilo te ga upozori da je knjiga na sniženju i da ipak košta 25 kuna. Prodavač zatim potrči prema dječacima, no, pohlepno zadrži dvije kune za sebe, a dječacima da svakome po jednu, te se vrati u anikvarijat.

Na kraju računice, dječaci su platili svaki po 10 – 1 = 9 kuna, te je prodavač za sebe zadržao 2 kune. to je ukupno 3*9 + 2 = 29 kuna. Ali dječaci su na početku imali 30. Gdje je nestala jedna kuna?

Točan odgovor

Dječaci su zaista na kraju platili 9kn svaki, dakle 27kn, te je 2kn kod prodavača, a 25kn kod vlasnika antikvarijata. Dakle, točna računica glasi: 27 = 2 + 25, zbrajati 27 i 2 uopće nije imalo smisla, jer to označava “koliko su dječaci potrošili” + “koliko je prodavač zaradio”, a taj zbroj naravno ne mora biti jednak “koliko su dječaci mislili da knjiga košta na početku”. Točna računica koju smo naveli ranije označava “koliku su dječaci potrošilIi” = “koliko je prodavač zaradio” + “koliko je vlasnik antikvarijata zaradio”, i ona zaista ima smisla.

_______________________________________________________________________________

INA pitalica projekt je portala srednja.hr koji se realizira uz pomoć Mladih nadarenih matematičara Marin Getaldić (MNM).
Ovo je treća godina postojanja projekta INA pitalica te će se nastaviti
kroz cijelu 2014. godinu. Pitanja objavljujemo na kraju mjeseca, a
osobu koja prvo točno odgovori nagrađujemo poklon paketom iz INA-e.

[INA Pitalica] Otkrijte gdje je nestala kuna iz zadatka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap