Pretraga

[INA Pitalica] Rješenje zagonetke s okrenutim novčićima

A- A+

Portal Srednja.hr i INA uz pomoć studentske udruge Mladi nadareni matematičari ‘Marin Getaldić’ organiziraju ciklus INA pitalica kroz koje jednom mjesečno tijekom školske godine nagrađujemo točne odgovore na matematička i logička pitanja. Zaprimili smo desetak točnih odgovora i nekoliko krivih, a najbrži u rješavanju bio je Andrej Pipalović.

Ovomjesečna pitalica izazvala je veliki interes, a zanimljivo je bilo što su odgovori stizali i nekoliko dana nakon objave mozgalice. Očito je trebalo dobro promisliti o točnom odgovoru, a najbrži u tome bio je Andrej Pipalović koji će dobiti poklon iznenađenja od INA-e. Ponavljamo još jednom pitanje i točno rješenje za sve koji nisu sami mogli doći do njega.

Izdvojeni članak

[INA PITALICA] Okrenite novčiće na glavu i pismo bez gledanja

Pitalica za rujan

Na stolu je 100 novčića od kojih je 88 okrenuto na pismo a 12 na glavu. Vi imate povez na očima i ne možete rukama osjetiti je li novčić okrenut na glavu ili na pismo. Trebate odvojiti novčiće u dvije hrpe tako da ima jednako mnogo novčića okrenutih na glavu u obje hrpe. Kako ćete to učiniti, pod uvjetom da svi novčići moraju biti na nekoj od dvije hrpe, znači micanje novčića sa stola nije dopušteno.

Rješenje pitalice

Uzmemo 12 novčića nasumce i stavimo ih na jednu hrpu te ih sve okrenemo. Preostalih 88 ostavimo na drugoj hrpi. Da se uvjerimo da je to dobro možemo pogledati nekoliko mogućnosti.

Ako smo odabrali 12 novčića koji su svi okrenuti na glavu, nakon ovog postupka imat ćemo 2 hrpe s nula glava na svakoj. Ako smo slučajno odabrali 12 novčića okrenutih na pismo, nakon ovog postupka imat ćemo 2 hrpe sa 12 glava na svakoj. Općenito, ako smo među 12 odabranih novčića imali x glava, među 88 nam je ostalo 12-x glava, a kad njih 12 okrenemo, i tamo ćemo imati 12-x glava.