Pretraga

Indijska škola ima novu „učenicu” – zove se Lakshmi, a radi nje su učenici prestali markirati

Osnovna škola nalazi se u državi Andhra Pradesh, u selu Vengalampalli. Sveukupno ju pohađa oko 60 učenika, koji često nisu u mogućnosti dolaziti u školu. No, ravnatelj škole se pohvalio da je u zadnje vrijeme dolaznost bila čak stopostotna, što zahvaljuje novoj „učenici”. Ona je sivi langur, ali to je ne sprječava da sudjeluje u nastavi. Prisutna je u svim aktivnostima koje učenici provode tijekom dana. Osim toga, oni ju hrane i brinu za nju, te su joj nadjenuli ime Lakshmi. Iz škole su otkrili kako je Lakshmi posebno tužna kad učenici moraju otići iz škole.

Lakshmi, foto: screenshot, YouTube

Njezin dolazak u školu pozitivno je iskustvo za učenike. Druže se s njom, hrane ju, te su počeli i češće dolaziti kako bi s njom mogli provoditi vrijeme.

Iznenada se pojavila jednog dana – od tada je cijelo vrijeme prisutna na nastavi

Ravnatelj škole, Syed Abdul Lateef Khan otkrio je za Hindustan Times da se Lakshmi iznenada pojavila jednog dana, te je od tada cijelo vrijeme prisutna u školi. Pretpostavlja se da je došla iz obližnjih šuma. Ranije je viđena kako se kreće naseljem s još dva langura, no nedavno im se dogodila nesreća koju oni nisu preživjeli. Posljednji langur, Lakshmi, nakon toga je došla u školu.

Otkad se pojavila, neprestano je na nastavi. Sudjeluje u svim aktivnostima, počevši od jutarnjih molitva, pa do raznih predavanja. Obično sjedi pored ostalih učenika, te na nastavi ne izaziva nikakve probleme.

– Ako joj se neka slika na nekoj stani svidi, ona stavi svoju ruku na stranicu, te pomno promatra tu sliku prije nego krene dalje, rekao je ravnatelj.

Brzo se sprijateljila s učenicima, koji su joj zatim dali ime

Učenike je u početku bilo strah, no shvatili su da je Lakshmi bezopasna. Ubrzo su joj dali ime, a ravnatelj otkriva kako se odaziva na njega.  Čak ima i grupu učenika čije društvo preferira, pa se s njima druži češće nego s ostalom djecom, prenosi The NEWS Minute.

Također, u školi su na početku mislili kako će ona učenicima samo stvarati distrakciju, te su ju odlučili udaljiti s nastave. Zatvarali su vrata učionice, no to nije spriječilo Lakshmi da bude prisutna – s prozora je promatrala što se događa. Nakon toga su shvatili da su pogriješili, pa su ju pustili da slobodno boravi u prostorijama škole tijekom nastave.

Pozitivno utječe na učenike, a dolaznost na nastavu se povećala

The Hindu piše da su neka sveučilišta uvidjela kako je prisustvo životinja dobro za mentalno zdravlje studenata. Radi toga su studentima omogućili petting zoo, gdje mogu maziti životinje, te na taj način ublažiti stres koji proživljavaju zbog učenja. The Hindu ističe kako je Lakshmi dobila sličnu ulogu u ovoj osnovnoj školi.

Ravnatelj je istaknuo kako smatra da bi za produktivnost učenika prisustvo životinja moglo biti dobro, dok god one ne ometaju učenje. Osim toga, učenici su počeli češće pohađati nastavu. Otkad se Lakshmi pojavila na nastavi, škola se može pohvaliti stopostotnom dolaznošću.

Ruča s učenicima, a oni ju hrane bananama

The NEWS Minute prenosi da se Lakshmi razbolila jer su joj učenici davali svoju hranu, koja je za nju nezdrava. No, odvedena je veterinaru, koji je upozorio da se Lakshmi treba hraniti primjerenom, zdravom hranom.

Za vrijeme ručka škola poslužuje hranu učenicima, ali paze i na to da Lakshmi ima što za jesti. No, sada ju hrane bananama i ostalim voćem, kako bi joj osigurali adekvatnu prehranu.

Tužna je kad učenici odlaze iz škole

Iako je kraj nastavnog dana nešto čemu se učenici raduju, Lakshmi ti trenuci uvijek rastuže. Ostali učenici mogu ići doma, te se međusobno družiti, no ona ostaje sama.

– Kad djeca odu iz škole, langur postaje nervozan, te čak možemo vidjeti razočaranje na licu ove životinje. Ne sviđa joj se odlazak iz prostora škole, rekao je ravnatelj, a piše The NEWS Minute.