Pretraga

[INICIJATIVA] Hrvatska srednjoškolska internet revolucija u 60 sekundi za izlete i maturalce

A- A+

Prema novom pravilniku o izletima roditelji koji su prisutni na roditeljskom sastanku imaju pravo većinom glasova odlučiti s kojom agencijom će njihova djeca ići na izlet. Učenici koji idu na izlet, nemaju pravo odlučivati o ničemu niti ne sudjeluju u prikupljanju ponuda. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još jednom pokazuje da učenike ne želi uključiti u donošenje odluka te ih na taj način pripremiti za daljnji život. Shodno tome, pozivamo sve mlade, a osobito srednjoškolce, da potroše 60 sekundi svoga vremena i pošalju prigovor Ministarstvu do 19. travnja kada traje javna raspravu o Pravilniku.

foto:srednja.hr

Svakako je loša poruka o odgovornosti mladih ako im ne prepustimo mogućnost da donesu jednu suvislu odluku o tome s kojom putničkom agencijom žele ići na izlet. Pitanje je koliko imamo povjerenja u sustav koji stvara mlade u koje ne vjeruje. Primjera radi, u Danskoj mladi već kao stariji tinejdžeri postaju posve emancipirani od roditelja, sami donose sve svoje životne odluke i snose odgovornost. Ipak, razina njihova neuspjeha na tom putu je i dalje među najnižima u svijetu, dok s druge strane naš sustav dvoji jesu li naši srednjoškolci sposobni donijeti suvislu odluku vrijednu par stotina kuna ili ako je u pitanju maturalac – tisuća kuna?

Profesori i ravnatelji forsiraju ‘svoje’ agencije preko leđa učenika i roditelja

Trenutno je u tijeku javna rasprava novog Pravilnika o izletima (puno ime: PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O IZVOĐENJU IZLETA, EKSKURZIJA I DRUGIH ODGOJNO-OBRAZOVNIH AKTIVNOSTI IZVAN ŠKOLE) prema kojem će roditelji moći odlučiti s kojom putničkom agencijom će učenici ići na izlet.

Ministarstvo je očito odlučilo dokinuti s tajnom spregom nekolicine profesora i ravnatelja koji iz godine u godinu forsiraju ‘svoje’ agencije. Nadamo se da je to javna tajna u sektoru vrijednom stotine milijuna kuna s kojom se više nećemo trebati baviti kao društvo. Ipak, to nije dovoljan pomak jer učenici koji na kraju krajeva idu na izlete, nisu uključeni u sami odabir odluke.

U Osnovnim školama takvu odluku ostaviti roditeljima, ali u srednjoj školi bi učenici sami trebali birati agencije pa neka si izaberu dobro ili loše. Učenike se s ovakvim prijedlogom opet izostavlja iz procesa donošenja odluka koje se njih dotiču. Roditelj će i dalje imati mogućnost platiti ili ne platiti izlet, a škola se kroz pravilnike i zakone brine o regularnosti ponuda da zadovoljava sve kriterije.

Od istih tih mladih očekuje se da po izlasku iz škole ili kao maturanti izađu na redovne izbore. Od istih tih mladih se očekuje da će za koji mjesec moći i znati upravljati s nižim financijskim sredstvima i to za zadovoljavanje svojih osnovnih potreba, kao samostalni mladi ljudi.
Možemo li zaista očekivati da će takvi mladi ikada moći živjeti samostalno? I kada? Što nam ovo govori o sustavu osim da on otvoreno priznaje da ne radi svoj posao dobro, s obzirom da je njegov posao baš priprema mladih za život s odgovornosti, život u kojem roditelji neće donositi naše odluke?

60 sekundi vremena da se mladi uključe u donošenje odluka

Portal Srednja.hr apelira na sve mlade, a osobito srednjoškolce, da do 19. travnja kada traje javna rasprava pošalju ispunjeni obrazac za primjedbe Ministarstvu te da jasno svojim imenom i prezimenom pokažu da zaslužuje imati mišljenje koje će se vrednovati. Pravilnik je predvidio da odluka roditelja bude konačna, pa zašto za promjenu odluka učenika ne bi bila konačna?

Javna rasprava o Pravilniku traje do 19. travnja, a kako bi sudjelovali u raspravi morate poslati ispunjeni word obrazac na mail [email protected]. Obrazac možete skinuti na linku ovdje, a za vas smo pripremili već ispunjeni obrazac koji možete skinuti na dnu teksta. Prije slanja, na predviđeno mjesto morate ispuniti svoje ime i prezime, te datum kada ste ga poslali. Sva očitovanja bit će javno dostupna na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Anonimni i uvredljivi komentari neće biti objavljeni. Ispod su komentari koji možete kopirati u obrazac u previđena polja ili možete skinuti već ispunjeni obrazac. Odvojite 60 sekundi vašeg vremena ili dopustite da roditelji i dalje donose odluke koje bi trebali sami donositi.


Sljedeća dva poglavlja trebate kopirati u predviđeni prostor u Pravilniku ili napisati vlastiti komentar. Nacrt Pravilnika i obrazac za prigovore možete skinuti ovdje.

Kopirati u ‘Načelne primjedbe i prijedlozi s obrazloženje’

Na dva mjesta se u Nacrtu (Članak 6.i 9.) mijenja se odredba prema kojoj će većina prisutnih roditelja odlučivati o odabiru ponude za izlete, a ta odluka će biti konačna. S ovakvom odredbom isključuje se učenike iz procesa donošenja odluke koja ih se direktno dotiče. U osnovnoškolskoj dobi roditelji bi trebali odlučivati o odabiru davatelja usluga, dok bi se u srednjoškolskoj dobi ta odluka trebala prepustiti glasovanju većine učenike prisutnih na satu razrednika. U početnim razredima srednje škole učenici uglavnom idu na izlete koji uključuju maksimalno nekoliko noćenja, a u četvrtom razredu višednevna noćenja na maturalcu. Kod prvo spomenutih riječ je o manjim iznosima, dok su prosječne cijene maturalca u Hrvatskoj oko 3.500 kuna. Veliki broj učenika ide na maturalce u punoljetnoj dobi te samostalno odgovaraju za svoje ponašanje. S uključivanjem učenika u proces donošenja odluka morali bi preuzeti odgovornost za svoje odabire, ali i naučiti se o važnosti financijske pismenosti. U svakom slučaju roditelji će imati mogućnost platiti ili ne platiti izlet, a roditelje se ne bi trebalo dodatno opterećivati s ovakvim odlukama. Učenici će najbolje moći raspoznati ako na izletu ne dobiju uslugu kakva je bila ponuđena od davatelja usluga, te će shodno tome moći reagirati. Žalimo se kako nam mladi nisu dovoljno financijski pismeni, a ovaj Pravilnik je primjer kroz koje možemo naučiti financijama i odgovornosti, dok će roditelji i dalje imati potpuno pravo platiti ili ne platiti izlet.

Kopirati ‘Primjedbe i prijedlozi na pojedine odredbe s obrazloženjem’

U članku 6. točka 3.Nacrta mijenja se postojeći članak 12. koji glasi: „U slučaju da školska ustanova angažira davatelja usluga za realizaciju usluga iz stavka 3. Ovog članka, učitelji i roditelji učenika dužni su prikupiti, izravno od davatelja usluga, najmanje tri ponude te na roditeljskom sastanku svih roditelja učenika za koje se organizira izvanučionička nastava, omogućiti davateljima usluga prezentaciju ponuda. Odluku o odabiru ponude donose roditelji većinom glasova nazočnih roditelja.“ Posljednju rečenicu treba promijeniti i promijeniti u „Odluku o odabiru ponude u Osnovnim školama donose roditelji većinom glasova nazočnih roditelja, a u Srednjim školama odluku donose učenici većinom glasova nazočnih učenika“

U članku 9. Točka 6. Nacrta mijenja se postojeći članak 15. Koji glasi „Odluku o odabiru ponude donosi se javnim glasovanjem većine nazočnih roditelja učenika. Odluka roditelja je konačna“ Cijelu točku treba promijeniti u „Odluka o odabiru ponude u Osnovnoj školi donosi se javnim glasovanjem većine nazočnih roditelja učenika. Odluka roditelja je konačna. Odluka o odabiru ponude u Srednjoj školi donosi se javnim glasovanjem većine nazočnih učenika. Odluka učenika je konačna.“
Funkcija škole treba biti odgajanje mladih za daljnji život, te bi ih s uključivanjem u procese donošenja odluka koje se njih dotiču aktivno radilo na tome. Roditelji će i dalje imati mogućnost platiti ili ne platiti izlet, a škola će se i dalje brinuti da se dobivene ponude davatelja usluga sukladne Pravilniku i ostalim zakonima. Ako će učenici imati uvide u ponude, te odlučiti o najboljima za njih, moći će lakše pratiti na samim izletima je li usluga istovjetna ponudama koje su prihvatili. Isto tako, učenici će se na ovaj način učiti o preuzimanju odgovornosti za svoje odluke, te neće moći prebacivati odgovornost za eventualne loše prosudbe na već preopterećene učitelje i roditelje.

Copy link
Powered by Social Snap