Pretraga

Inicijativa mladića: ‘Mi ne želimo zatvarati oči pred nasiljem! Želimo ga zaustaviti!’

A- A+

Konferencija ‘Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja: aktivizmom do transformacije maskuliniteta’ okupila je na Jahorini od 13. do 15. studenoga u Hotelu Termag oko 120 sudionika. Organizacija CARE International Balkans uz nekoliko partnerskih organizanizacija smjestila je sudionike različitih dobnih skupina iz škola, medija, klubova, institucija, udruga i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova. Ekipa iz Zagreba, oko 20 članova, došla je na Jahorinu pod palicom Organizacije mladih Status: M, a konferenciju su napustili obogaćeni novim poznanicima, prijateljima te se upoznali sa sedmogodišnjim radom CARE-a kao i s projektom ‘Inicijativa mladića za promociju rodne ravnopravnosti, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih’.

www.e8.org.rs

Živimo u svijetu u kojemu rodna ravnopravnost nije na zavidnoj razini, no zahvaljućući nekolicini nevladinih organizacija, stanje u našoj regiji se lagano popravlja. CARE International Balkans uz potporu nekoliko partnera organizirala je trodnevnu konferenciju od 13. do 15. studenoga na Jahorini u hotelu Termag koja je okupila oko 120 sudionika iz BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova.

Izdvojeni članak

Lajk naš svakdašnji: Poruka žrtvama nasilja među mladima


Status: M

Organizacija mladih Status: M je nevladina organizacija koja spaja radnike s mladima različitih profesija s ciljem unaprjeđenja statusa mladih u društvu. Kako su naveli na svojoj web stranici, njihova mislija je stvoriti društvo ojačano vrijednošću i sudjelovanjem mladih, kroz pozitivan pristup razvoju mladih temeljen na dokazima. Organiziramo interaktivne radionice, predavanja, otvorene diskusije, događaje, seminare i kampanje, populariziramo pozitivne životne stilove kroz vršnjačku edukaciju te kreiramo publikacije u području od interesa za mlade, posebice zdravlja, rodnosti i prevencije nasilja.

Na konferenciji pod nazivom ‘Mladići kao saveznici u zaustavljanju nasilja: Aktivizmom do transformacije maskuliniteta‘ predstavljen je sedmogodišnji rad na tematici o rodnoj ravnopravnosti, nenasilju te zdravim životnim stilovima. U projektu su je sudjelovalo 14 tisuća mladih iz 30 gradova u regiji te je realizirano 707 aktivnosti koje su se očitovale pozitivnim promjenama stavova i ponašanja mladih muškaraca, ali i žena, po pitanju vršnjačkog te rodno zasnovanog nasilja.

‘S povezom preko očiju hodali Sarajevom’

– Mi zaslužujemo živjeti u boljem društvu. Mladi ljudi, posebno mladići će postati stvarni akteri promjena, ne samo brojke u statistici, lošoj statistici, kao što je visoka stopa nezaposlenosti, postotak počinilaca zločina i nasilja, zloupotrebe droge i alkohola, i slično. Mladići i djevojke će ustati i boriti se protiv nasilja i rodne neravnopravnosti u težnji da izgrade bolji život. Zato smo danas ovdje kako bi ponosno rekli svima: mladići mogu biti nositelji promjena, pozitivnih promjena, izjavio je Saša Petković projektni menadžer iz CARE Internationala za Balkan.

Među 120 uzvanika našli su se članovi nevladinih udruga, medija i prosvjetara i drugih institucija koji mogu donositi odluke koje su usko vezane uz spomenutu tematiku. Na konferenciji su svi sudionici imali priliku razmijeniti mišljenja, iskustava i znanja, ali i za skrenuti pažnju na problem eskalacije nasilja među mladima u regiji te konstruktivni dijalog o njegovom rješavanju.

Na ovoj vrsti druženja, izmjene iskustava i radionicama našlo se i 20-ak članova iz Hrvatske koje su okupili voditelji Organizacije madih Status: M iz Zagreba.

Izdvojeni članak

Laka na obaraču: MZOS prvo treba pomoći ravnateljima da prepoznaju nasilje među školarcima

Na samom početku konferencije, skupina mladića iz BiH, Hrvatske i Srbije izvela je predstavu čija poruka je bila jasna i glasna: ‘Ja ne želim više živjeti u nasilju’. Istu poruku pokušali su prenijeti građanima Sarajeva na način da su prije konferencije hodali glavnim ulicama spomenutog grada s povezima preko očiju.

Glavni cilj: Prevencija nasilja

Organizatori projekta i niza akcija objasnili su kako njihov cilj nije samo upozoravati na nužnost promjena stavova po pitanju rodne ravnopravnosti, nego i vidjeti da se te promjene događaju. Složili su se oko toga da je projekt prerastao u društveni pokret te da su im glavni ciljevi borba protiv nasilja kao i prevencija istoga.

Izdvojeni članak

Lego ispravio dugogodišnju spolnu nepravdu

– Imajući u vidu eskalaciju nasilja među mladima u posljednje vrijeme u cijeloj regiji, smatramo značajno da se svi mi koji na tome radimo povežemo i stvorimo mrežu koja će pronaći pravi odgovor na nasilje. Upravo zato organiziramo ovu regionalnu konferenciju, kako bismo na što efikasniji način povezali predstavnike cijele regije i poveli u borbu protiv nasilja, naveli su u priopćenju iz CARE Internationala.

Kako ‘Budi muško klub’ mijenja život mladića

S obzirom da među mladima, prvenstveno mladićima, na našim prostorima prevladava mišljenje kako se nasiljem dokazuje muškost, da muškarci ne smiju plakati ili izražavati bilo kakve emocije, na scenu je stupio ‘Budi muško klub’ koji okuplja mladiće te im pomaže u ‘oslobađanju’ kao i utječe na njihov način razmišljanja te ih educira o rodnoj ravnopravnosti.

Izdvojeni članak

Javnost šokirana: Čak 81 posto osmaša konzumira alkohol ili neku vrstu droge

– Postao sam članom BMK-a kad sam počeo trenirati ragbi. Tada me te teme nisu zanimale niti sam ih htio slušati, ali pod utjecajem trenera otišao sam na nekoliko radionica. Nakon njih sam shvatio koliko sam zapravo malo stvari znao o rodu, spolnom zdravlju i slično. Stoga sam shvatio i odlučio da sad i ja moram drugima pomagati te ih podučavati tim stvarima, izjavio je srednjoškolac iz Beograda Vuk Štrbac.

Članovi BMK-a su mladići iz cijele regije koji se redovno druže po kampovima, konferencijama ovog tipa te prenose svoje priče srednjoškolcima i drugima koji pokažu volju da promijene svoje nasilno ponašanje, društvo te da pođu voditi zdraviji stil života.

‘Mladići u ovom programu ne mijenjaju samo svoje živote’

– Mladići u ovoj regiji se danas suočavaju sa toliko mnogo izazova; od nasilja i zloupotrebe alkohola do nezaposlenosti i nadrastanja nasljeđa sukoba, a mnogi od njih su premladi kako bi ih vidjeli. Izbor kojim se direktno suprotstavljaju, liječe se i pružaju podršku drugima u liječenju, te razvijaju zdravije, nenasilne identitete je hrabar i revolucionaran. Mladići u ovom programu ne mijenjaju samo svoje živote, već stvaraju mogućnosti i prilike za mladiće u cijeloj regiji kako bi imali bolje, ispunjenije živote i bolje odnose sa ženama i djevojkama u njihovim obiteljima i zajednicama, zaključio je viši programski službenik iz Promundo USA Joseph Vess.

Video ispod bio je način na koji su organizatori promovirali konferenciju, a više njih možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap