Pretraga

Inspirativno: Japanske željeznice zadržale stanicu samo zbog jedne učenice

A- A+

Unatoč svoj svojoj poslovnosti i sustavnosti, ova priča pokazuje koliko Japan mari za svakog svog građanina te koliko pozornosti pridaje obrazovanju. Prije tri godine željeznice ove dalekoistočne zemlje željele su radi drastičnog smanjenja broja putnika, kao i potreba za prijevozom tereta isključiti iz prometa stanicu Kyu-Shirataki u ruralnom dijelu, na sjeveru otoka Hokkaido. Ipak to se nije dogodilo, jer su došli do saznanja da upravo s te stanice putuje jedna učenica srednje škole. Radi nje su odlučili zadržati stanicu dok ne maturira. Tako da vlak već par godina staje samo dva puta dnevno na spomenutoj stanici – kada ova učenica ide u školu i kada se iz nje vraća!

Iako je radi smanjenja putnika, kao i teretnog prometa još prije tri godine trebala biti ugašena željeznička stanica Kyu-Shirataki na sjeveru Hokkaida, to se nije dogodilo.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac pješači svaki dan deset kilometara zbog škole

Naime kako izvještava CCTVNews, iz Japan Railwaysa su se predomislili, shvativši da na toj stanici svakog dana u vlak ulazi  jedna učenica te njime putuje u srednju školu.

Ponukani time su odlučili da dok ona ne maturira, što će se dogoditi 26. ožujka, vlak na ovoj stanici staje dva puta dnevno – kada učenica putuje u školu i kada se iz nje vraća. Poslije spomenutog roka Kyu-Shirataki se isključuje iz prometa.

Ovakva gesta, kao i prepoznavanje obrazovanja kao jednog od prioriteta, oduševila je građane diljem Japana pa su na društvenim mrežama pohvalama obasipali vladu svoje zemlje.

– Zašto ne bih dao svoj život za ovu zemlju kad je vlada spremna otići korak dalje za mene? Ovo znači da je svaki građanin bitan, niko nije ostavljen sa strane i prepušten samom sebi, jedan je od komentara na ovu vijest na društvenim mrežama.

Copy link
Powered by Social Snap