Pretraga

Interaktivna mapa otkriva gdje je mladima najteže naći posao u 2016.

A- A+

Već nam je poznato da Hrvatska visoko kotira u okvirima Europske unije, kada je riječ o stopi nezaposlene mladeži. Praktički od samog ulaska u EU uz Grčku i Španjolsku, u najtežem smo položaju u tom pogledu. Takvi pokazatelji onda za sebe vežu i druge nimalo svijetle brojke. Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization / djeluje pri UN-u) objavila je interaktivnu mapu svijeta, koja prikazuje koliki je u pojedinoj zemlji postotak mladih od 15-24 godine, koji traže posao, ali ga ne mogu naći.

Screenshot: Al Jazeera

Pogađate, Hrvatska se našla u najgoroj skupini zemalja u kojima preko 35 posto mladih traži posao, ali ga ne može naći.

Izdvojeni članak

Više od polovice mladih u Hrvatskoj nezaposleno je: Što im se može garantirati, a što treba mijenjati

U toj su skupini Grčka, Španjolska te Italija, kada je riječ o zemljama EU-a. Od drugih europskih zemalja s Hrvatskom su u najgoroj skupini Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Armenija.

Albanija je za jedan nivo bolja te u toj zemlji, 28-35 posto mladih od 15 do 24 godine traži posao, ali ga ne može naći. U Sloveniji pak taj postotak kotira između 13-20%.

Radi ilustracije crnila i složenosti situacije na hrvatskom tržištu rada, a koje priopćava ILO, navedimo i neke zemlje iz ostatka svijeta koje su s Lijepom našom u rangu. Gabon, Irak, Namibija, Oman, Mozambik… sve te, inače siromašne ili ratovima uzdrmane zemlje imaju poput nas, preko 35 posto mladih u dobi od 15-24 godine, koji traže posao, ali bez rezultata.

Inače ILO očekuje da će broj nezaposlenih mladih širom svijeta porast i u ovoj godini, prvi put nakon 2013., i to za 500.000, na ukupno 71 milijun.

Stopa nezaposlenosti među mladima porast će u 2016. na 13,1 posto, s prošlogodišnjih 12,9 posto. Time će se ponovo približiti rekordnih 13,2 posto, zabilježenih 2013. godine, procjenjuju u ILO-u.

Interaktivna mapa otkriva gdje je mladima najteže naći posao u 2016.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap