Pretraga

[INTERVJU] Luka Perinić je jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj, a dočekao ga je prazan ured

A- A+

Lokalni izbori su za nama, Hrvatska je birala svoje župane, gradonačelnike te načelnike, a u općini Vrsi kraj Zadra došlo je do velike promjene. Nakon 10 godina srušena je HDZ – ova načelnica Sandra Vukić. Pobijedio ju je nezavisni Luka Perinić kao jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj. Prosjek godina vijećnika ‘Nezavisne Liste Luke Perinića’ je 26, dok najmlađi ima 19 godina. Za portal srednja.hr ekskluzivno je otkrio kako se snalazi te nas je proveo kroz prostorije lokalne samouprave.

Luka Perinić foto: Privatna arhiva

Općina Vrsi nalazi se 25 kilometara sjevernije od Zadra, a prema popisu stanovništva broji 2.053 stanovnika. Od 1.954 glasača njih 68 posto je izašlo na izbore u prvom krugu, a u drugom krugu pobjedu je odnio Perinić sa 776 glasova, odnosno 107 više od protukandidatkinje Vukić iz HDZ-a.

Novi načelnik nas je proveo kroz prostorije općine. Posjetili smo vijećnicu, multimedijalnu dvoranu te ured načelnika u kojem smo vodili intervju. Za srednja.hr otkriva kako se snalazi u prvim tjednima u praznom uredu jer su zaposlenici općine otišli na godišnji odmor.

Možete li nam reći par rečenica o sebi?

Ja sam Luka Perinić. Rođen sam 02.03.1991 godine u Zadru. Nakon osnovne škole upisujem gimnaziju Vladimira Nazora u Zadru. Nakon završenog gimnazijskog obrazovanja odlazim u Rijeku na studij ekonomije te postajem prvostupnik.

Koji je bio povod Vašeg bavljenja politikom?

Stagniranje mjesta. To me je ponukalo da i ja učinim nešto dobro za svoje mjesto. Općina smo koja ima jako puno potencijala koji je čekao, čekao. Sav moj tim je pun pozitivne energije, želje za napretkom te su mi i oni dali ‘krila’ da uđem u samu politiku.

Općina Vrsi foto: Toni Perinić

Izdvojeni članak

Senzacija u ljetovalištu kraj Vodica: Prvi put načelnik neće biti HDZ-ovac, nego nezavisni 28-godišnjak

Kako se snalazite u ulozi načelnika? Pomažu li Vam kolege iz okolnih općina?

Iskreno, snalazim se savršeno u situaciji koja je sad trenutno u općini. Ja i moja zamjenica Anita Maraš jedini smo u općini. Par djelatnika uključujući i pročelnika otišli su na godišnji odmor. Ne reagiraju na poštu, telefonske pozive. Ali mi smo hrabri, jaki te ćemo sve dovesti u savršeni red. Kolege iz okolnih općina na raspolaganju su nam stalno, pomažu nam na sve moguće načine i stvarno veliko im hvala!

U samoj kampanji nazivani ste narkomanima, alkoholičarima, a ipak ste osvojili većinu – Kako?

Na prošlim izborima prvenstveno je pobijedila demokracija. Ljudi su iskazali svoje nezadovoljstvo sadašnjom vlasti. Mi smo u svojoj kampanji isticali da nismo za podjele nego za zajedništvo koje je u Vrsima davno prekinuto.

Kako su prijatelji reagirali na Vašu kandidaturu?

Pozdravljali su moju odluku, podržavali su me, jednostavno bez njih ovo sve ne bi bilo izvedivo. Ovo nije samo moj uspjeh nego uspjeh svih mladih iz Vrsi.

Jeste li se još prije šest mjeseci mogli nadati da će te postati načelnik?

To mi nije bilo ni na kraj pameti. Da mi je to netko spomenuo, samo bih se slatko nasmijao.

Što želite poručiti mladima koji žele promjene ali postoji ta ‘trunka’ straha?

Strah treba pobijediti! Da sam se bojao, danas ne bih bio ovdje! Uspravno, s glavom gore treba koračati u nove radne pobjede!

[INTERVJU] Luka Perinić je jedan od najmlađih načelnika u Hrvatskoj, a dočekao ga je prazan ured
Share via
Copy link
Powered by Social Snap