Pretraga

Intervju: Najmlađi načelnik u Hrvatskoj odrekao se svoje plaće

A- A+

Kandidat Liste Grupe birača za načelnika općine Zadvarje, smještene u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ivan Krželj (23) na prijevremenim izborima osvojio je najviše glasova pobijedivši protukandidata Branka Krnižća iz HDZ-a. Student četvrte godine elektrotehnike otkrio nam je zašto se uopće upustio u politiku, koji su mu ciljevi te zašto će prvih šest mjeseci volontirati.

Screenshot/ Tv Jadran

Budući da je Vlada RH početkom ove godine razriješila načelnika općine Zadvarje, njegovog zamjenika i općinsko vijeće zbog toga jer u zakonskom roku nisu donijeli proračun niti odluku o privremenom financiranju, u tom su malom mjestu Splitsko-dalmatinske županije održani prijevremeni izbori. Na njima je pobijedio student četvrte godine elektrotehnike Ivan Krželj, koji je sa svoje 23 godine najmlađi načelnik u Hrvatskoj dosad. Njegova je nezavisna lista osvojila većinu na lokalnim izborima, a prva njegova odluka bila je smanjivanje načelničke plaće te volontiranje prvih pola godine. Zašto je tako odlučio, što ga je nagnalo da se upusti u politički život ovog malog kraja te koji su mu ciljevi otkrio je u razgovoru za portal Srednja.hr.

Izdvojeni članak

Student ekonomije nogometni travnjak zamijenio gradonačelničkom foteljom

Zbog nezadovoljstva situacijom krenuo u politiku

Mladi načelnik ove je godine napunio 23 godine. Student je četvrte godine elektrotehnike na smjeru telekomunikacija i informatike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogranje u Splitu. Osim studijem, bavi se i pomoganjem u obiteljskom poslu, a sada se nalazi i na načelničkoj poziciji Zadvarja kraj Šestanovaca.

Ulazak u politiku kod njega je potaknulo generalno nezadovoljstvo situacijom u rodnom mjestu.

– Cijeli svoj život sam u Zadvarju i oduvijek sam za njega bio emotivno vezan. Kroz posljednjih godinu do dvije dana postao sam jako nezadovoljan situacijom u mjestu i nisam vidio nikakvo boljeg rješenja od toga da uzmem stvari u svoje ruke. Osim toga, osjetio sam isto to nezadovoljstvo i kod ostalih mladih sumještana i na takav način nam je ovakav politički angažman izgledao kao najbolje rješenje, započeo je Krželj.

Politikom se aktivno bavio tek godinu dana, no kako kaže, razmišljanja o političkom angažmanu u Zadvarju trajala su dosta dulje.

‘Za ovaj pothvat nisam se odlučio preko noći’

– Za ovakav pothvat nisam se odlučio preko noći, konzultirao sam se sa svojim roditeljima, obitelji, prijateljima i poznanicima koji bi me mogli savjetovati. Nisam htio učiniti ništa naglo što bi moglo izazvati još veće probleme. Osim toga, prije kandidature za načelnika nezavisna lista mladih, čiji sam nositelj, ušla je u vijeće. Nakon što smo uvidjeli da željena komunikacija između nas i načelnika ne može biti uspostavljena, odlučili smo ne prihvatiti proračun i krenuti sa mojom načelničkom kandidaturom, objasnio je.

Izdvojeni članak

Mlada Bosanka (24) postala gradonačelnicom u SAD-u

Želi stabilizirati financije

U glavi već ima određeni plan razvoja voljene općine, no svoj mandat na želi temeljiti samo na planovima.

– Za početak želim stabilizirati situaciju u općinskom financijskom stanju. Za to ću prvenstveno pokušati uvidjeti gdje su najveći i nepotrebni troškovi te pokušati smanjiti dug. Osim toga želim uvesti porodiljnu naknadu od 10 000 kn kako bi to bio dodatni motiv mladima da ostanu u Zadvarju te uvesti dodatni pazarni dan po kojem smo poznati kroz povijesti. U planu mi je i uštedjeti na javnoj rasvjeti. Ima tu mnogo ideja i velikih mogućnosti i u turizmu ako se uzme u obzir geostrateški položaj, ali tek sam sjeo u vruću fotelju te ne želim obećavati brda i doline. Korak po korak ćemo rješavati probleme te ćemo na temelju tih rezultata vidjeti koliko i što se sve može u daljoj budućnosti, rekao je najmlađi načelnik.

Želi stopirati odljev mozgova iz Zadvarja, a iako je to teška misija, planira je pretvoriti u djelo.

‘Želim spriječiti odljev cjelokupne mladosti’

– Želim spriječiti odljev cjelokupne mladosti, to ponajprije planiramo učiniti na način da poboljšamo kvalitetu života u općini jer to je u ovom trenutku realno, ali pokretanjem naše gospodarske zone koja je skoro pa rasprodana u cijelosti bi omogućili otvaranje novih radnih mjesta i s time mogućnost povratka mladih u Zadvarje, pojasnio je Krželj.

Izdvojeni članak

Intervju: Mario Lozančić, prvi kandidat ‘Akcije mladih’ za Europski parlament

Odrekao se svoje plaće

Kako bi što prije Zadvarje postavio na čvrste noge, mladi se načelnik odrekao plaće kakvu je imao njegov prethodnik te odlučio da će prvih šest mjeseci volontirati.

– Načelničke plaće sam se odrekao zbog već jako lošeg stanja u Zadvarju. Bivši načelnik je po mojoj procjeni imao i više nego pretjeranu plaću, a osim toga po zakonu će je primati narednih 6 mjeseci od silaska s dužnosti. To bi zajedno s mojom plaćom bilo preveliko opterećenje za općinu. Osim toga, prijevremeni izbori također koštaju određenu količinu novca te ću volontirati dok se ne isplate ti troškovi. Nakon toga primat ću plaću koja iznosi 50 posto iznosa plaće bivšeg načelnika, odnosno 4200 kn, najavio je.

Izdvojeni članak

Mario Derossi (23) je najmlađi nositelj liste na izborima, studira pravo, govori pet jezika i još mnogo toga

‘Ne zamaram se ideologijama ni orijentacijom na ljestvici lijevo-desno’

Daljnji uspon u političkom životu Hrvatske još ne planira.

– U ovom trenutku moj politički cilj je ostvaren. Ne zamaram se ideologijama ni orijentacijom na ljestvici lijevo-desno te se trenutno ne vidim u nikakvoj političkoj stranci. Ovaj položaj načelnika općine i studenta elektrotehnike koji sada imam je dovoljno velik zalogaj za mene. Još sam poprilično zelen za veće pothvate, treba se ostaviti i vremena za izlaske, rekreaciju, slobodno vrijeme. Za pet godina ako i dalje budem izvršavao ovu dužnost i završim postdiplomski studij bit ću i više nego zadovoljan. Neke prevelike ambicije u politici izvan Zadvarja trenutno nemam, ali naravno nikad se ne zna što vrijeme donosi, zaključio je Krželj.

Intervju: Najmlađi načelnik u Hrvatskoj odrekao se svoje plaće
Share via
Copy link
Powered by Social Snap