Pretraga

Intervju s voditeljem quadrille – Kako, zašto, odakle?

A- A+

Za svakog maturanta osim mature, maturalca i maturalne večere važan je još jedan dan koji ne počinje na ‘m’… zadnji dan školske godine. Dan koji mnogi shvate kao puštanje s lanca. U mnogim gradovima organizira se ispraćaj maturanata. U Osijeku se već godina primjenjuje jedan dobar i efikasan način ispraćaja maturanata – francuski dvoranski ples quadrilla. Donosimo vam intervju s glavnim organizatorom tog predivnog sada već i nezaobilaznog običaja za osječke maturante.

Foto: Prva Quadrilla 2005/ www.osijek031.com

Quadrillu organizira koncert.hr agencija za marketing, koncertnu produkciju i odnose s javnošću. A mi smo razgovarali smo s članom te agencije, glavnim organizatorom i profesorom glazbene umjetnosti u osječkoj I.gimnaziji profesorom Domagojem Jukićem.

Prvi plesači quadrille

-Uh kad sam ja plesala quadrillu, davne 2005 haha šalim se nije to bilo tako davno. Prije toga nikada niti nisam čula za quadrillu, ali svidjela mi se ideja pa sam odlučila plesati. Tad smo svi bili jako uzbuđeni jer je to ipak bila prva godina quadrille i svi su od nas imali velika očekivanja. Kada smo otplesali bili smo jako sretni.Drago mi je da se quadrilla održava i danas zapravo drago mi je što je moja generacija započela tu veliku plesnu tradiciju, rekla je Barbara Stojković danas zaposlena farmaceutica.

Kada je bila prva quadrilla? Kako je sve započelo?

Ove godine plesala se 11 quadrilla. Prije ispraćaj maturanata gotovo nije ni postojao. Škole bi samo učenicima u 9.30 h zatvorile vrata i rekle ‘evo gotovi ste, završili ste radite što hoćete nemojte samo stvarati nered i previše piti’ što je maturantima zapravo bilo samo zeleno svijetlo da rade što hoće i zabave se na jedan svoj način. Kvalitetnim i dobrim radom se mlade ljude može usmjeriti da rade nešto pametnije.

Kako su maturanti reagirali kad ste predložili ideju quadrille?

U početku nisu baš svi htjeli plesati pogotovo škole u kojima prevladavaju samo muški ili samo ženski učenici. S godinama to se nekako uravnotežilo i prihvatilo. Čini mi se da je quadrilla danas nezaobilazan način zabavljanja na zadnji dan škole.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako je izgledala osječka Quadrilla iz prve ruke

Možete li nam reći nešto o samoj organizaciji i pripremi?

Danas nam treba daleko manje vremena jer već imamo 11 godina iskustva. Pripreme su tekle na način da smo mi otišli jedne slobodne subote u Graditeljsko-geodetsku školu jer ista ima najveću dvoranu pozvali smo maturante kako bi im prikazali svoju ideju i kako bi probali plesati. Nakon toga su rađene generalne probe u Tvrđi. Neki profesori tjelesnog odlučili su nam pripomoći kako oni već u svom planu imaju obuku klasičnih plesova, pa su i profesori naučili quadrillu i dobili upute kako i djecu naučiti. Neki su nam profesori doveli spremne maturante za quadrillu na generalne probe.

Kako uspijevate s toliko maturanata, njih je tako puno a voditelj je samo jedan?

Prekrasno je kako voditelj, koji je inače trener plesa, s njima radi na jedan tako staložen način i kako im sve objašnjava jednim mirnim tonom. Mladi su predivni tako da uopće nije probile s njima raditi ako se radi na jedan kvalitetan i korektan način. Oni će sve prihvatiti i raditi kako treba. Mi smo ove godine u 6 gradova imati sve ukupno 3600 maturanata i svugdje je funkcioniralo besprijekorno.

Izdvojeni članak

[FOTO] Šime Strikoman napravio milenijsku fotografiju osječkih maturanata

Quadrilla je oborila i neki rekord?

Mi imamo dva Guinnessova rekorda koja su oborena. Jedan je u kategoriji ‘najveća istovremena četvorka’ 2011 quadrilla se plesala iz 51 gradu Hrvatske, Češke, Srbije, Mađarske, Makedonije i B i H točno u podne quadrillu je tada zaplesalo 33202 plesača i je najveći sinkronizirani ples. Rušenje rekorda nije nam primarni cilj, no ukoliko je moguće, zašto ne.

Quadrilla je u potpunosti promijenila kulturu i odnos maturanata prema zadnjem danu škole. Mislite li da bi se ovako nešto trebalo održavati i u ostalim gradovima?

Da svako je velika promjena. Malo smo odmaknuli maturante od isključivog konzumiranja alkohola u prijepodnevnim satima, s tim jednim dobrim sadržajem. A i pokazali smo maturantima da na jedan drugi način mogu biti važni i sebi i svojim roditeljima i ostalim sugrađanima toga dana. Sigurno bi i drugi gradovi trebali nešto smisliti jeli to quadrilla ili neki drugi sadržaj, definitivno bi trebali. Jer evo i sam grad Zagreb i Split pokazali su da toj njihovoj nemaštovitosti i neorganiziranosti stradaju mnogi mladi ili slučajni prolaznici, fasade, prijevozna sredstva ili što se već devastira.

Sigurnost čovjeka je najvažnija i maturanata i ostalih sugrađana. Svakako bi i ostali gradovi trebali nešto smisliti i ponuditi maturantima program već od ranih jutarnjih sati.

Intervju s voditeljem quadrille – Kako, zašto, odakle?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap