Pretraga

Intervju sa zagovornikom Movembera: Nijednu ženu nisam osvojio brkovima, ali puštam ih u plemenite svrhe pa se isplati

A- A+

S obzirom da je studeni dobrano potrošen, a samim tim i Movember je u poodmakloj fazi. Kako bi dali i mi svoj biljeg ovoj hvalevrijednoj inicijativi odlučili smo intervjuirati jednog mlađahnog brkajliju. On nam je otkrio zašto već par godina brkove nosi i kako je živjeti s njima ako nisi Mišo Kovač ili Milo Hrnić. Evo što nam je o ovoj temi rekao Frane Visković, 23-godišnji basist grupe Miki Solus.

srednja.hr

Kad je prije 15 godina u jednom pubu na jugu Australije prvi put skovan izraz Movember i rođena ideja o stvaranju svijesti o muškim bolestima, tvorci nisu ni sanjali kako će danas ljudi diljem svijeta zbog ove plemenite svrhe nositi ‘solo brkove’ tijekom cijelog studenog.

Izdvojeni članak

[INTERVJU] Prosječni miočanin otkriva zašto ima četiri iz tjelesnog i što radi preko ljeta

Originalna ideja o uočljivom davanju podrške muškarcima koji pate od karcinoma prostate i drugih specifičnih bolesti vrlo brzo nakon prelaska australskih granica došla je i na naše prostore. Nije općeprihvaćena, ali tijekom novembra uvijek se da zapaziti pokoji lijepi muški brk.

Vlasnik jednog takvog već treću godinu za redom je i Makaranin Frane Visković, basist sve popularnije grupe Miki Solus. Ovaj 23-godišnjak na šaljiv i neposredan način objasnio nam je zašto usprkos čuđenju prijatelja i zgražanju dama iz sezone u sezonu svoje lice kiti ovim specifičnim ukrasom.

Kako je zapravo sve počelo i zašto si se odlučio za movemberovske ‘solo brkove’?

Prije tri godine, jedan moj prijatelj s Filozofskog došao je s pričom kao ‘jesi li čuo za pokret koji se zove Movember’. Mene nije trebalo puno nagovarat. Zvučalo je zgodno, a kako ranije nikad nisam uzgajao samo brkove pustio sam ih da rastu. Naravno prvih desetak dana imao sam 350 upita tipa ‘zašto to radiš sebi’ ili ‘ajme kakvi su ti to brkovi’. Bilo je žestoko tih prvih dana, ali kasnije je malo jenjalo tako da sad svi prijatelji već očekuju takav izričaj pa se i ne čude.

Sad to radim već treću godinu za redom, jer mislim da ideja ima mnogo pozitivnih aspekata. Brojne su akcije zadnjih pedesetak godina koje su usmjerene na prava ili stvaranje svijesti o potrebama zajednica koje su na neki način oštećene, podređene društvu ili pate na neki drugi način. Tako su već desetljećima prisutni feminizam, borba za prava seksualnih manjina i slično, a ovaj pokret je prvi koji je okrenut baš muškarcima i borbi protiv ‘njihovih’ bolesti.

Osim toga, način izrežavanja podrške je vrlo kreativan, uočljiv, a nije agresivan. Za sobom povlači pitanja te potiče razgovor i raspravu.

Kako su ti reagirali prijatelji prvi put kad si krenuo sa ‘solo brkovima’?

Prvo su se smijali, čudili su se… neki su prijetili da neće kroz 11. mjesec sa mnom vanka ići. Mislim činjenica je da se to dosta ističe jer kod nas nije jako rašireno. Svake godine primjetim nekog novog, ali nema toga puno. Mogu reći da razumijem njihovo zaprepaštenje prvih godina.

srednja.hr

Je li još netko od prijatelja krenuo tvojim stopama?

Je, je. Ovaj prvi s kojim sam počeo sad ima bradurinu. Prošle godine je nosio još brkove, a ove baš i ne drži do toga. Ipak sad ih jedan drugi prijatelj pušta.

I kako ga ide?

Ah, sad…svak ima svoje brkove.

Postoji teza da brada muškarce čini seksipilnijima, a brkovi čudnijima možda čak i jezivijima. Kakva ti iskustva imaš s tim?

Mislim, ne, zapravo sam prilično siguran da nisam ni jednu ženu osvojio brkovima. Prilično odbojno djeluje na njih. Čak i kad neka žena kaže da su simpatični to učini sa sigurne udaljenosti. Kao simpatični brkovi, ali ne prilazi.
Uglavnom rastjeruješ djevojke u 11. mjesecu..
Da, da. Tako to djeluje u praksi. Ali samo je jedan mjesec i za plemenit je cilj pa se isplati.

Izdvojeni članak

Veliki intervju s Ivanom Pernarom: ‘Ekonomska akademska zajednica je hrpa idiota koja nas je dovela na rub propasti’

S obzirom da si glazbenik u usponu, misliš li da će se to progurati među tvojom publikom ili da bi mogao popularizirati na taj način Movember?

Postoji mogućnost, ali ne vjerujem. Jedino da u nekom trenutku veliki mediji zakače na to. Ipak ne mislim da će do toga doći jer je period u kojem se brkovi puštaju relativno kratak. Netko bi mogao reći zašto onda ne bi gurao tu priču cijelu godinu, no baš zbog toga što se radi o promjeni kroz jedan mjesec daje se na važnosti temi.

Planiraš li ubuduće nastaviti s Movember stilom?

Puštat ću brkove u studenom sve dok ne postane još jedan marketinški trik odnosno sve dok netko to ne iskoristi kao reklamu. Ipak mislim da se to neće dogoditi tako skoro. Još uvijek se Movember nije počeo ‘prostituirati’. Ne želim reći da bi ih prestao nositi kad ih počnu nostiti drugi, no ne želim postati nečiji reklamni pano.

I za kraj reci nam koji ti je tip brkova najdraži?

To je lagano pitanje. Naravno da su mi najdraži bavarski brkovi, odnosno brkovi namočeni pivom.

Intervju sa zagovornikom Movembera: Nijednu ženu nisam osvojio brkovima, ali puštam ih u plemenite svrhe pa se isplati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap