Pretraga

Ispovijest napastovane tinejdžerice: Počeo je masturbirati, ponavljao je ‘tako si mlada i sočna’

A- A+

“Kad sam imala 16 godina, ostala sam sama usred bijela dana, u podne, na možda sat vremena, u kafiću svojih roditelja uz našu obiteljsku kuću dok je tata skočio u nabavu. Ušao je muškarac od 50-ak godina.I onda je počeo masturbirati. Pritom je ponavljao ‘tako si mlada i sočna'”. Dijelić je to priče objavljene na novonastalom portalu Bitna.si. Radi se o nastavku inicijative #ženeujavnomprostoru koja je ovog ljeta zaprepastila hrvatsko društvo i uvelike mu dala do znanja da nedovoljno slušamo, nedovoljno poštujemo i nedovoljno cijenimo žene oko nas.

Foto: Pixabay

#ženeujavnomprostoru. Bile je to reakcija više nego koordinirana inicijativa žena na društvenim mrežama. Pričale su priče o seksualnom uznemiravanju, zlostavljanju i maltretiranju koje su doživjele. Ponekad od dobro poznatih prijatelja i rodbine, ponekad od potpunih stranaca na ulici. Te su priče zaprepastile Hrvatsku i pokazale da trebamo ćešće slušati njihov glas.

Izdvojeni članak

Društvene mreže preplavile zastrašujuće priče žena: Lupio me po dupetu ‘samo da vidi je li čvrsta’

‘Upravo ono što trebamo’

Iako tek reakcija, a ne organizirana incijativa, ono što su žene ispričale pokazalo je da takvih i gorih priča ima napretek. Pokazalo se da ženama treba platforma, da cijelom društvu treba jedno mjesto na kojem ćemo čuti što sve žene kod nas doživljavaju. Da shvatimo da to nije, ni u kom slučaju i kontekstu, u  redu. Platforma da se čuje njihov glas, njihove strašne, no nažalost svakidašnje priče. I tako je nastao portal Bitna.si.

– Danas je u 5 do 12 službeno lansirana jedinstvena mrežna stranica u Hrvatskoj i regiji – Bitna si. Ovaj portal objedinjuje iskustva verbalnog i fizičkog uznemiravanja žena u javnim prostorima, a nastao je iz virtualnog pokreta #ženeujavnomprostoru koji je ljetos započeo na Twitteru, i vrlo brzo postao prepoznat u regiji. Posjetiteljice i posjetitelji portala mogu pročitati istinita iskustva žena, označiti situacije koje su i same proživjele ili upisati svoje iskustvo. Na taj način se aktivno uključuju u osvještavanje o ovom problemu, rekli su nam iz Bitna.si tima.

Jačina ove kampanje, kao i njene prethodnice je u tome što je za razliku od globalnog #metoo pokreta krenula – odozdola. U fokusu su bile priče građanki koje su kao studentice, učenice, žene doživjele situacije za koji su ih mnogi uvjeravali da su uobičajene i normalne, a doživjele su uznemiravanje i zlostavljanje.

‘Tako si mlada i sočna’

Na portalu Bitna.si sve je prilično jasno. Možete pročitati iskustva žena ili, ako ste žena, i doživjeli ste neki oblik uznemiravanja u javnom prostoru, možete ispričati svoju priču. Ovdje ćemo izdvojiti par priča koje su trenutno objavljene na portalu.

“Kad sam imala 16 godina, ostala sam sama usred bijela dana, u podne, na možda sat vremena, u kafiću svojih roditelja uz našu obiteljsku kuću dok je tata skočio u nabavu. U mirnom obiteljskom naselju, u svojem dvorištu, dok je mama bila u kući. Ušao je muškarac od 50-ak godina. Sjeo je za šank preko puta mene, naručio je sok i prvo je normalno razgovarao. Onda je priča krenula nekim čudnim smjerom, s komplimentima na račun mojeg izgleda i mladosti i pitanjima gdje živim, dal ja ovdje radim, kad je moja smjena, da će on doći opet. Na pultu s moje strane šanka je bio nožić za rezanje limuna, koji sam diskretno spremila u ladicu da ne skuži jer sam se uplašila da bi mu mogao dati ideju. I onda je počeo masturbirati. Pritom je ponavljao “Tako si mlada i sočna”. Nakon toga je odšetao na wc pa otišao. Kad se tata vratio, rekla sam svojima, zvali smo policiju, uzeli su mi iskaz i to je bilo to, dalje nikom ništa. Na sreću, više se nikad nije pojavio”

Situacije u kojima su se žene našle uglavnom se nisu našle kao žene, već jako rano, kao djevojčice i djevojke. Uznemiravanje i zlostavljanje nerijetko kreće od malih nogu, a žene to obilježi, kako i same ističu, za cijeli život.

“Ljeto je, imam 16 godina i u kratkim hlačama hodam prema kolodvoru, prolazim kraj dućana ispred kojeg nekolicina starijih muškaraca pije pivo, većina ih se okreće i zviždi a jedan urla za mnom “u jebote koja mašinerija!”. Izbjegavala sam tu ulicu dok se dućan nije zatvorio”

Izdvojeni članak

Otac ju je silovao sve četiri godine srednje škole, a nitko u razredu to nije primijetio

Posebno potresa i priča s maturalne. Nakon što ga je djevojka odbila za ples, fizički ju je ozlijedio.

“Moja maturalna, 18 godina. Lik, jak, masivan mi dolazi za stol da me pita za ples(na jako agresivan i neugodan nacin) , ja sam ga odbila pred punim stolom sto mu ne ocito povrijedilo ego te mi je zbog toga mahnito uzeo ruku i svom snagom je opalio o stol. Casa tik do moje ruke se razletila i razbila. Da nisam imala prijatelje oko sebe, bilo bi puno strasnije”

“Imala sam 17 godina, sjedila sam s prijateljicama na picu da bi mi covjek od 60ak godina nakon dosadnog pokusaja konverzacije, agresivnog grabljena ruke da plesemo i slicnih pipanja i nakon mog ocitog neugodnog odbijanja njegovih zahtjeva uputio recenicu: “ne kudi konja kojeg nisi jahala”

‘Svaka žena je bitna, svaka priča je bitna’

Na portalu Bitna.si ističu se i daljni koraci, planovi i inicijative koje se planiraju pokrenuti kako bi se ženski glas dalje čuo. Štoviše, kako bi u budućnosti ove priče postale rjeđe no češće, kako bi svi shvatili da su javni prostori zajednički i kako je pravo žena živjeti bez straha.

“Sada nam slijedi, zajedničkim snagama, raditi na promjenama koje jesu najteže, a tiču se društva: zajedno moramo promijeniti društvo koje mi činimo, kako bi odgajali djevojčice da su jednake dječacima i dječake da nisu superiorni djevojčicama. Preodgajati muškarce da shvate kako žene nisu njihovo vlasništvo i ukazati na to da su javni prostori zajednički i da imamo pravo kao žene postojati bez da se bojimo, bez da nas je strah hoće li nas netko vrijeđati, dobacivati nam, dizati nam suknju, dodirivati nas bez pristanka ili nas dehumanizirati na bilo koji drugi način”, stoji u opisu portala i inciijative Bitna.si.

Za kraj ističu svoj glavni moto.

“Svaka žena je bitna, svaka priča je bitna. Bitna si!”

ilustracija o nasilju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap