Pretraga

Ispovijest učenika: ‘Pokušavaju saznati tko ih je cinkao razrednici, a počeli su prijetiti batinama i vrijeđati druge’

A- A+

Nakon što se internetom počela širiti kampanja #ijasamfranjo u kojoj su nastavnici i nastavnice stali uz profesora kojem je izrečena opomena pred otkaz zbog fizičkog obračuna s učenicima u čakovečkoj školi, pojavio se hashtag #ijasamučenik u kojem učenici odgovaraju profesorima. Pišu primjere iz svojih iskustava u kojima su učenici trpili različite vrste nasilja od profesora te navode da se također nisu imali kome obratiti. Učenici maltretiraju profesore, profesori maltretiraju učenike, a primjer jednog dečka koji nam se javio pokazuje da u školama i kolege učenici maltretiraju jedni druge. Učenik koji nam se javio nakon pokušaja obraćanja nadležnima više ne zna što učiniti i traži savjete.

foto: pixabay

Nedavni događaji i komentari na društvenim mrežama pokazali su da se nasilje i maltretiranje u školama događa u dva smjera: učenici maltretiraju profesore, a ima i profesora koji se potpuno neprikladno i nepedagoški odnose prema učenicima.

Izdvojeni članak
pisanje

Učenica I. srednje otvorenim pismom oštro odgovorila #ijasamfranjo prosvjednicima

Da nasilje u školama prelazi ta dva smjera podsjetio nas je učenik koji nam se javio jer u razredu ima kolege koji svakodnevno unose velik nemir, stvaraju probleme i prijete drugim učenicima. Kada su se učenici požalili razrednici, ona je pokušala razgovarati s učenicima, ali to nije urodilo plodom jer je dvojac na to poludio i pokušao saznati tko ih je “odao” razrednici. Učenik koji nam se javio već je očajan i savjet traži od nas jer više očito ne zna kome bi se javio za rješenje ovakvog problema.

Evo što nam je točno napisao učenik:

“U razredu imam dvojicu učenika koji svakodnevno unose svađu u razredu i prijete svima u razredu. Ovaj tjedan smo rekli razrednici o čemu se radi i nakon što je ona popričala s njima, oni su pokušavali saznat tko ih je cinkao razrednici i počeli su prijetiti batinama i vrijeđati druge. Obojica učenika imaju problema s bijesom i s njima se ništa ne može riješiti razgovorom. Jedino što mogu je nadati se da će pasti razred i da ću ih morati trpiti još samo 6 mjeseci. Imate li neki savjet što da radim?”

Učenici koji nam se javljaju sa svojim iskustvima potaknuti su objavom otvorenog pisma učenice 1. srednje koja je oštro odgovorila svim profesorima koji podržavaju kolegu profesora koji se fizički obračunao s učenicima. Naime, društvenim mrežama proširio se hashtag #ijasamfranjo u kojem nastavnici i nastavnice i sami prepričavaju svoja iskustva u kojima su ih učenici maltretirali. Time žele pokazati da stoje iza profesora koji je fizički reagirao na ono što su mu učenici radili na nastavi.

Organiziran je i prosvjed Za sigurnu školu zbog nasilja u školama, a učenica koja je napisala otvoreno pismo istaknula je da i učenici trpe mnogo toga od profesora te je otvorila i drugu stranu priče koja se počela širiti uz hashtag #ijasamucenik.

Javite nam se sa svojim pričama, bili učenik, nastavnik, roditelj, zaposlenik škole ili ravnatelj na [email protected]

Prethodno objavljeni tekstovi na ovu temu:

Učenica I. srednje otvorenim pismom oštro odgovorila #ijasamfranjo prosvjednicima

Prekinuta šutnja iz klupa: O incidentu u Čakovcu progovorili učenici i ispričali svoja slična iskustva

Organizatori prosvjeda odgovorili učenici Ani: ‘Kapa dolje na hrabrosti i dođi na prosvjed’

Poznato kakvu kaznu dobiva čakovečki profesor koji se fizički obračunao s učenicima

Odluka je pala: Nastavnici prosvjeduju zbog nasilja u hrvatskim školama

Šire se horor priče nastavnika iz hrvatskih škola: ‘Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom’

Profesor kojeg optužuju da je tukao učenike otkrio svoju stranu priče: ‘Opet bih to napravio da moram’