Pretraga

Istraživanje otkrilo kako se dosta djece osjeća se tužno i bezvoljno: Festival predlaže rješenja

A- A+

Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac, pokazalo je istraživanje komunicirano povodom početka Festivala prava djece. Više od polovice djece s nekim problemom ipak se ne javlja stručnjacima za pomoć. U sklopu festivala, besplatno i od kuće možete pogledati filmske uratke najmlađih.

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizirala je povodom otvorenja 12. Festivala prava djece, online panel Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju? u kojem se govorilo
o mentalnom zdravlju i dobrobiti mladih tijekom pandemije, putem Zoom aplikacije, na Facebook
stranici Festivala prava djece kao i na platformi R plus.

Kako pandemija utječe na mentalno zdravlje djece i mladih i što učiniti? Koji su konkretni savjeti stručnjaka? Što o svemu misle mladi?

Naš Festival ima moto ‘Mali festival za velike teme’ i te velike teme stavljamo u fokus i kroz filmove koje su snimili djeca i mladi, ali i kroz razgovor sa stručnjacima.

– Današnja tema je jedna od ‘velikih’ tema, to je mentalno zdravlje djece i mladih, njihova dobrobit ali i mogućnost razgovora o osjećajima s odraslima, roditeljima, nastavnicima. 10 listopada se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja i ova tema je aktualna više nego ikada, napomenula je uvodnim govorom direktorica programa Festivala prava djece i moderatorica panela Katarina Ivče Farnell.

Svaka treća djevojka u ozbiljnim problemima

Istaknula je kako je cilj panela i Festivala je educirati i osvijestiti učitelje, profesore, općenito djelatnike u obrazovnim institucijama i sustavu, kao i širu javnost, koliko je mentalno zdravlje goruća tema u društvu.

Istraživanje Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj, provedeno prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5% barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20% izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

– Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac. Djevojke su u punom većem riziku nego mladići, svaka treća djevojka ima ozbiljnijih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje. Djevojke posebno trebaju našu pomoć. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli . Više od 50 % djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima, iznijela je dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-
rehabilitacijskom fakultetu koja je provela istraživanje.

Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena.

Filmovi mogu pomoći!

Osim među članovima obitelji, brizi o mentalnom zdravlju nužno je posvetiti veliku pozornost u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na tim mjestima djeca i mladi provode mnogo vremena, grade svoj karakter i odrastaju, stoga im je potrebno sigurno i uključivo okruženje koje podrazumijeva i pružanje programa socijalnih i emocionalnih vještina, te pravovremene podrške.

– I ovdje dolazi FILM koji nam je saveznik pri pomoći djeci i mladima u razvoju vještina koje će im koristiti u
ostvarenju kvalitetnih društvenih veza, te ih naučiti kako se suočiti s problemima i riješiti ih. Film omogućuje svima da zastanu na trenutak i zagledaju s u sebe i osjete trenutak, rekla je dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, predsjednica Alternatora.

Stela Toner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, govorila je kako su ona i njezini kolege doživjeli prekid nastave i fizičku udaljenost jedni od drugih i kako im sada izgleda kvaliteta života tijekom pandemije.

– O tome se vrlo malo govori, a kako se osjećamo, vrlo rijetko dijelimo zbog stigme ili srama u društvu, kazala je.

U panelu su sudjelovali:
1. dr.sc. Miranda Novak, psihologinja i docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
2. doc.dr.sc. Ana Žnidarec Čučković, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i
Kineziološkom fakultetu, predsjednica Alternatora
3. Mirjana Kozina, mag. med. techn., nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče
4. Stela Tonner, učenica II. gimnazije Zagreb, članica Mreže mladih savjetnika
pravobraniteljice za djecu
5. Ivona Eterović, psihologinja, članica operativnog tima Mreže mladih Hrvatske
Emitirala se i snimka izjava Regine Castillo, predstojnice Ureda UNICEFa u Hrvatskoj, i Helence
Pirnat Dragičević, pravobraniteljice za djecu.

Filmovi dostupni online

Dvanaesti Festival prava djece do sada je okupio više od 50.000 djece i mladih te je jedini inkluzivni festival u regiji, a ove godine djeluje pod sloganom ‘Festival dolazi na tvoj ekran!’ jer se odvija putem interneta, društvenih mreža i elektroničkih medija – televizije.

Svi filmovi koje su snimila djeca bit će dostupni njihovim vršnjacima u svim školama u Hrvatskoj putem mrežne stranice Festivala www.festivalpravadjece.com , a učitelji će moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na razne teme koje spadaju u područje mentalnog zdravlja. Cilj je da što više učitelja preuzme nastavne pripreme i što više razgovara s djecom i mladima na temu mentalnog zdravlja.

Program zabavnih i poticajnih obiteljskih filmova ‘Dobre vibracije’ se umjesto u kinu, ove godine odvija, na HRT 3. Filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida.

ODGOVORI NA NEKOLIKO PITANJA O MENTALNOM ZDRAVLJU:


Share via
Copy link
Powered by Social Snap