Pretraga

Istraživanje pokazalo da Hrvati i dalje tuku djecu, a mnogi ne znaju i da je to zakonom zabranjeno

A- A+

Tjelesno kažnjavanje djece zakonom je kod nas zabranjeno od 1999. godine. Ova metoda odgoja djece zasigurno nije nestala, a povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina Hrabri telefon predstavio je rezultate istraživanja o stavovima o tjelesnom kažnjavanju djece kod naših građana.

foto: YouTube screenshot

Hrabri telefon predstavio je rezultate istraživanja koje je za ciljeve imalo ispitati stavove prema korištenju tjelesnog kažnjavanja u obitelji i odgojno-obrazovnim ustanovama, stavove prema zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja te učestalost korištenja tjelesnog kažnjavanja i drugih roditeljskih odgojnih postupaka. Istraživanje je provedeno online, a rezultati se temelje na reprezentativnom uzorku od 500 sudionika iz cijele države.

Ovo istraživanje provedeno je u sklopu projekta Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece i to tijekom kolovoza 2017.

Izdvojeni članak

[Video] Hrabri telefon više od 15 godina pomaže djeci u rješavanju njihovih najtežih problema

Istraživanje je utvrdilo da:
– svaka druga osoba (52%) smatra da se tjelesno kažnjavanje generalno ne bi trebalo koristiti, no smatra ga opravdanim u nekim situacijama.
– nešto manje od dvije petine sudionika (39%) prepoznaje štetnost tjelesnog kažnjavanja i smatra da se ono nikada ne bi trebalo koristiti.
– svaki treći sudionik (34%) smatra da tjelesno kažnjavanje ne bi trebalo zabraniti roditeljima u odgoju djece.

Zabrinjavajuća je informacija kako čak 41% sudionika ne zna je li tjelesno kažnjavanje u RH zakonom zabranjeno.

Najčešća metoda je udaranje djeteta po stražnjici

Pokazalo se da je 88 posto sudionika barem jednom u životu svjedočilo situaciji kada je odrasla osoba disciplinirala dijete koristeći tjelesno kažnjavanje.

Osim toga, 35 posto roditelja koristi tjelesno kažnjavanje. Najveći broj sudionika navodi gubitak strpljenja kao razlog za tjelesno kažnjavanje djeteta. Od onih koji koriste ovu metodu, nekoliko puta ili često njih:
80 posto udara dijete po stražnjici
15 posto povlači dijete za kosu ili uši
8 posto udara dijete rukom ili šakom
7 posto šamara dijete
4 posto štipa dijete
4 posto udara dijete remenom.

Ovaj dvogodišnji projekt provodi se na području Hrvatske, Latvije i Poljske, a usmjeren je na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece u uključenim zemljama kroz suradnju i razmjenu iskustava između relevantnih dionika i stručnjaka.

Izdvojeni članak

Maltretiraju vas u školi, imate obiteljskih problema ili trpite zlostavljanje u vezi? Postoji netko tko će vas saslušati i pružiti vam pomoć

– Rezultati ukazuju na to da građani i dalje smatraju da je tjelesno kažnjavanje opravdano u nekim situacijama, smatraju ga učinkovitom odgojnom metodom i imaju slabu svijest o zakonskoj zabrani tjelesnog kažnjavanja u Hrvatskoj. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnažiti stručnjake iz dječjih vrtića u radu s roditeljima, posebice o problematici tjelesnog kažnjavanja. Kada govorimo o predškolskoj dobi, govorimo o kritičnom razvojnom razdoblju u kojemu roditelji često ne znaju kako drugačije postupiti. Zajednički cilj nam je biti uz roditelje onda kada im je podrška najpotrebnija i pomoći im prepoznati učinkovito i pozitivno roditeljstvo u njima samima. Već godinama im pružamo podršku putem našeg Hrabrog telefona za mame i tate (0800-0800), a sada smo to mogli činiti i putem ovog projekta, istaknula je Hana Hrpka, predsjednica Hrabrog telefona.

Hrabri telefon na temelju dobivenih rezultata radi na osnaživanju stručnjaka predškolskih ustanova kako bi roditeljima informacije o tjelesnom kažnjavanju bile što dostupnije i kako bi pomogli promjeni slike o tjelesnom kažnjavanju u hrvatskom društvu.

Istraživanje je za Hrabri telefon provela tvrtka Kantar Millward Brown. Detaljniji rezultati istraživanja dostupni su na linku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap