Pretraga

Istraživanje pokazalo: Mladi Hrvati ne vole školu, a 15-godišnjaci se upuštaju u rizična spolna ponašanja

A- A+

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika provedeno je u 2018. godini, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je cijelu publikaciju s rezultatima koji pokazuju koliko su naši učenici zadovoljni životom, kakvu sliku imaju o sebi, koliko puše, piju alkohol, konzumiraju marihuanu te koliko ih je s 15 godina stupilo u spolni odnos.

Foto: Kyle Gregory Devaras; Unsplash

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) je međunarodno istraživanje koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Istraživanje u Hrvatskoj je provedeno na reprezentativnom uzorku djece petih i sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole.

U istraživanju je sudjelovalo 1.558 učenika u dobi od 11 godina (prosječna dob 11,6 god.), 1499 učenika u dobi od 13 godina (prosječna dob 13,6 god.) i 2.112 učenika u dobi od 15 godina (prosječna dob 15,6 god.). Od ukupno 5.169 učenika, 2.635 su bili muškog, a 2.534 ženskog spola. Anketiranje učenika provedeno je u 2018. godini.

Pozadina istraživanja

Hrvatska je jedna od 45 država i regija članica međunarodne istraživačke mreže koje pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije provode istraživanja u Europi i Sjevernoj Americi o zdravlju i ponašanju u vezi sa zdravljem školske djece te drugim brojnim čimbenicima koji utječu na zdravlje i dobrobit mladih ljudi (Health Behaviour in School Children, HBSC). HBSC se usredotočuje na razumijevanje životnih navika, prilika i stavova dječaka i djevojčica u dobi od 11, 13 i 15 godina u njihovom životnom okruženju i društvenom kontekstu – u obitelji, školi ili u njihovom odnosu prema vršnjacima.

Situacija na međunarodnoj razini

Na međunarodnoj razini zamijećen je porast rizika u mentalnom zdravlju, porast opterećenja škole te smanjenje udjela učenika koji jako vole školu, porast upotrebe digitalne tehnologije i nasilja vezanog uz digitalne tehnologije.

Izdvojeni članak

Pitali smo studente što misle o travi, legalizaciji iste i konzumiraju li je

Najveći izazovi i dalje su rizična ponašanja, nepravilna prehrana i tjelesna neaktivnosti.

Mladi sve manje puše i piju alkohol, ali je udio petnaestogodišnjake koji puše i piju alkohol ostao visok, dok je alkohol najčešće upotrebljavano sredstvo. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost su u porastu.

Podaci o pušenju i pijenju alkohola pokazuju zabrinjavajuću situaciju

U 2018. godini Hrvatska je i dalje iznad prosjeka HBSC-a u pogledu konzumiranja alkohola, ali više nije u samom vrhu među vodećim zemljama. Ipak, postoje zabrinjavajući rezultati.

Učenici u dobi od 13 godina su jedanaesti po konzumiranju alkohola tijekom života, a dvanaesti po konzumiranju alkohola u posljednjih 30 dana.

Učenici u sve tri dobne skupine su trinaesti ili četrnaesti po odgovorima kako su bili pijani dva ili više puta u životu, a učenici u dobi od 15 godina su dvanaesti po odgovorima kako su bili pijani u posljednjih 30 dana.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

Pušenje je i dalje vrlo često među učenicima, ali Hrvatska više nije toliko visoko na ljestvici kao u prethodnom istraživanju. Prema podacima o pušenja cigareta u posljednjih 30 dana, Hrvatska je na devetom mjestu kod učenika u dobi od 13 godina te na iznimno visokom četvrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tijekom života, naša zemlja je na dvanaestom mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod učenika u dobi od 13 godina te sedma kod učenika u dobi od 15 godina.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

Iako se navodi da je situacija zabrinjavajuća, u publikaciji se navodi da je bolja nego 2014. godine.

Većina petnaestogodišnjaka nije pušila travu

U Hrvatskoj je 16,6% petnaestogodišnjaka i 12,5% petnaestogodišnjakinja jednom ili više u životu uzelo marihuanu, dok 83,4% petnaestogodišnjaka i 87,5% petnaestogodišnjakinja to nije nikada učinilo.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska ima najmanje učenika koji jako vole školu

Zabrinjavajući su podaci kako je kod učenika u dobi od 13 godina, 2014. godine Hrvatska  bila na pretposljednjem mjestu, a 2018. je na posljednjem mjestu s najnižim udjelom učenika koji su odgovorili kako jako vole školu.

Udio učenika i učenica koje jako vole školu je nizak. Kod učenika iznosi 15% u dobi od 11 godina, 5% u dobi od 13 godina i 13% u dobi od 15 godina. U usporedbi s muškim spolom, udio učenica koje jako vole školu nešto je viši u dobi od 11 godina kada iznosi 20%, u dobi od 13 godina kada iznosi 5%, dok je u dobi od 15 godina udio djevojčica koje jako vole školu niži od udjela dječaka i iznosi 8%.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

Udio učenika koji se osjećaju opterećeni školom (dosta ili puno) raste od 23% u dobi od 11 godina, preko 41% u dobi od 13 godina pa se smanjuje na gotovo 33% u dobi od 15 godina. Učenice u dobi od 11 i 13 godina su skoro jednako opterećene kao i učenici (22% 11 godina, 43% 13 godina) dok su u dobi od 15 godina više opterećene. Tako su u dobi od 15 godina školske obaveze veliko opterećenje za 48% učenica.

Mladi u spolne odnose ulaze sve ranije

Mladi se upuštaju u spolne odnose u sve ranijoj dobi, iako su brojne studije potvrdile kako nedovoljno znaju o načinima djelotvorne zaštite reproduktivnog i spolnog zdravlja.

Od anketiranih učenika u dobi 15 godina na pitanje jesu li imali spolni odnos, pozitivno je odgovorilo 23,3% dječaka i 6,1% djevojčica. To znači da je svaki peti dječak imao spolni odnos.

Hrvatska je pri dnu ljestvice po podacima o korištenje kondoma i kontracepcijskih pilula. U sedam zemalja manji je udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kondom prilikom posljednjeg seksualnog odnosa, a u osam zemalja manji udio učenika koji su prijavili da su oni ili njihovi partneri koristili kontracepcijske pilule.

Zabrinjavajuće je da svaka druga djevojčica u Hrvatskoj pri zadnjem spolnom odnosu nije koristila kondom, dok je kondom koristilo 60,5% dječaka.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

Mišljenje o vlastitom tijelu

U adolescenata se tijekom odrastanja uočava dinamičan period tjelesnih i mentalnih promjena te oni pritom mnogo pažnje posvećuju svojem vanjskom izgledu i tjelesnoj masi. Adolescenti dosta realistično percipiraju svoj stupanj uhranjenosti. Djevojčice i dječaci koji misle da imaju prekomjernu tjelesnu masu često su na dijeti. Također, djeca koja imaju prekomjernu tjelesnu masu uključena su u programe za smanjenje tjelesne mase češće nego djeca koja imaju normalnu tjelesnu masu, ali za sebe misle da imaju prekomjernu tjelesnu masu.

Sa svake dvije godine života više, neznatno se smanjuje udio učenika (sa 23% na 20,5% i 19,4% u dobi od 11, 13 i 15 godina), a značajnije se povećava udio učenica, s 19,5% u dobi od 11 godina na 31,6% u dobi od 13 godina. U dobi od 15 godina udio učenica koje misle da imaju prekomjernu tjelesnu masu neznatno se smanjuje, na 29,1%.

Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika – HBSC 2017/2018

Zlostavljanje

Hrvatska je deseta zemlja po redu kod učenika u dobi od 13 godina prema udjelu učenika koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Izdvojeni članak
nastava online, škola kod kuće

Provedeno istraživanje o online nastavi: Evo kako se snalaze učenici, maturanti posebno ranjiva skupina

Na pitanje jesu li sudjelovali u tučnjavi tri puta i više unazad 12 mjeseci, u dobi 11 godina izjavilo je 13,5% dječaka i 3,2% djevojčica. U dobi 13 godina, 13,3% dječaka i 5,7% djevojčica, a u dobi 15 godina 11,9% dječaka i 4,0% djevojčica.

U dobi od 13 godina, naša zemlja je osma zemlja s najvećim udjelom učenika koji su barem jednom u posljednjih nekoliko mjeseci slali zlobne instant poruke, objave, e-poštu ili tekstualne poruke.

Hrvatska je trinaesta zemlja s problematičnom upotrebom društvenih medija kod učenika u dobi od 11 godina, petnaesta kod učenika u dobi od 13 godina te jedanaesta kod učenika u dobi od 15 godina.

Možemo biti zadovoljni rezultatima koji pokazuju jesu li učenici zadovoljni životom

Kada je riječ o životu s oba roditelja, zadovoljstvu životom, subjektivnoj procjeni odličnog zdravlja, niskim udiom učenika s premalom tjelesnom masom te niskim udiom spolno aktivnih petnaestogodišnjaka, Hrvatska je među 10-ak top zemalja.

Ipak, pokazuje se da imamo nepovoljnu situaciju u prehrambenim navikama u sve tri dobne skupine s visokim udjelom trinaestogodišnjaka s prekomjernom tjelesnom masom te smo vrlo visoko po problematičnoj upotrebi društvenih medija.

Cijelu publikaciju možete pročitati ovdje, a ako vam se dokument ne učitava pravilno, osvježite stranicu

 

 

Istraživanje pokazalo: Mladi Hrvati ne vole školu, a 15-godišnjaci se upuštaju u rizična spolna ponašanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap