Pretraga

Istraživanje Pravnog faksa: 35% mladih odraslih u siromaštvu ovisno o novčanoj pomoći

A- A+

Koliko je život u siromaštvu odredio obrazovna postignuća i položaj na tržištu rada mladih koji su odrastali u siromaštvu? Koje su životne okolnosti povezane s njihovim ostankom, odnosno izlaskom iz siromaštva? Ključna su to pitanja na koje  se pokušava odgovoriti u projektu ‘Obrazovni ishodi i radne karijere mladih koji su odrasli u siromaštvu’ kojeg provode znanstvenici Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

foto: Srednja.hr

Izdvojeni članak

Studenti u sudnici: Budući pravnici odmjeravali sudačka znanja

Projekt je započeo u srpnju 2015. godine i okviru njega provode se kvantitativno i kvalitativno istraživanje. Ciljana populaciju su mlade osobe u dobi od 19-28 godina čije su obitelji u vrijeme njihova srednjoškolskog obrazovanja bile primatelji stalne novčane pomoći. Na osnovu dobivenih rezultata predložit će se konkretni mehanizmi podrške ovim mladim ljudima s ciljem povećavanja njihove zapošljivosti te uključivanja u sustav visokog obrazovanja i postojeće oblike permanentnog obrazovanja.

U istraživanje je uključeno 26 po slučaju odabranih centara za socijalnu skrb za koje ukupan broj mladih u dobi od 19 do 28 godina iznosi 4.588. Od njih je 1.327 mladih po slučaju odabrano za sudjelovanje u istraživanju. Preliminarni rezultati na 17 centara pokazali su da od 727 mladih osoba u uzorku, njih ukupno 276 (35,6%) još uvijek prima stalnu novčanu pomoć, od čega 259 prima pomoć od obitelji u kojoj su odrasli.

U predstojećim fazama projekta će se detaljnije utvrditi obilježja mladih osoba kao i karakteristike okolina u kojima su odrasli i žive, te okušati indentificirati ključne činitelje koji su im pomogli u izlasku iz siromaštva. Na ovaj način moći će se dati preporuke na što se treba usmjeriti da bi se pomoglo mladima da izađu iz siromaštva. 

Projekt podupiru Europski socijalni fond, Privredna banka Zagreb, TeacherBirdIvs, Erste & Steiermarkiche bank, Britanski jezični centar, dm drogeriemarkt, Hypo Alpe Adria, Hrvatska lutrija, Holcim Hrvatska i Narodne novine.

Istraživanje Pravnog faksa: 35% mladih odraslih u siromaštvu ovisno o novčanoj pomoći
Share via
Copy link
Powered by Social Snap