Pretraga

Istraživanje: U Splitu do heroina za manje od pola sata, u Zagrebu lako dostupan kokain!

A- A+

Sedam gradova bilo je obrađeno u istraživanju o dostupnosti, cijeli i kvaliteti droga na hrvatskom tržištu. Ono je trajalo od siječna do ožujka, a u samo ta tri mjeseca otkrilo se da je do heroina najlakše doći u Splitu, dok je kokain preplavio ulice glavnog hrvatskog grada.

Ugledni stručnjak za droge dr. Slavko Sakoman proveo je tromjesečno istraživanje u sedam hrvatskih gradova, a sve kako bi saznao kolika je dostupnost, cijena i kvaliteta droge na hrvatskom narkotržištu. Rezultate je ustupio Slobodnoj Dalmaciji, a oni su blago rečeno alarmatntni – najbrže se do heroina dolazi u Splitu, dok se kokain može vrlo brzo nabaviti u Zagrebu i Zadru.

Izdvojeni članak

Širi se nova droga među mladima

Do heroina za manje od pola sata, kokain također lako dostupan

Ovisnik u Splitu do ‘šuta’ može doći za tek 27 minuta, pokazalo je istraživanje. Za razliku od heroina, više od sat vremena je potrebno da bi se u srcu Dalmacije kupio kokain, no više sreće narkomani će što se ove droge imati u Zadru i Zagrebu, gdje ga mogu kupiti već za 48 minuta. I amfetamini su prilično dostupni u Splitu i Zadru, jer ih se može pronaći za samo pola sata, točnije 32 minute. Zagreb prednjači po brzini nabave marihuane, pa tako jedan ‘joint’ možete kupiti za samo 33 minute.

Sve te alarmantne podatke pokazuju rezultati hrvatskog stručnjaka za droge i sveučilišnog profesora u Zagrebu te voditelja Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti u KBC-u sestara milosrdnica.

Izdvojeni članak

Bitka protiv droge nije urodila plodom: Ilegalne droge sve jeftinije i kvalitetnije

Najviše se trguje marihuanom

U tijeku provedbe istraživanja anketirano je 200 ovisnika uključenih u proces tretmana odvikavanja, koji su sami sebe okarakterizirali kao osobe ‘upućene u događanja na uličnoj narkosceni’. Sedam gradova koji su bila uključena u istraživanje su Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Varaždin i Pulu.

Osim brzine dostupnosti droga, istraživanjem je utvrđena i njihova prisutnost na tržištu, pa se analizom došlo do podatka da se u svim županijama najviše trguje marihuanom. Po učestalosti prodaje slijedi heroin, amfetamini, kokain, opioidni lijekovi, tablete, ecstasy i nove sintetičke droge. Po brzini nabave heroina na narkotržištu, Split je drugi na ljestvici sedam gradova, odmah nakon Pule, a slijedi ga Zadar i Varaždin. Razlog za takvo stanje, tvrdi Sakoman, treba tražiti u odnosu snaga između lokalnog organiziranog kriminala i represivnog aparata.

Izdvojeni članak

Javnost šokirana: Čak 81 posto osmaša konzumira alkohol ili neku vrstu droge

U Istarskoj županiji najviše liječenih ovisnika

Prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika, na prvom je mjestu i dalje Istarska županija, s 588 ovisnika na 100 tisuća stanovnika. Slijede Zadarska županija s 472 liječena ovisnika, Zagreb s 430 ovisnika na 100 tisuća stanovnika. U Puli se tako, prema Sakomanovu istraživanju, za samo 20 minuta može doći do heroina. Tri minute više potrebno je za kokain, a samo 14 minuta za ‘joint’, piše Slobodna Dalmacija.

Copy link
Powered by Social Snap