Pretraga

Ivica Puljak došao je u naš podcast, pričao i o školama: ‘8 sati ujutro je prerano za nastavu’

A- A+

Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita i splitski profesor gostovao je u našem podcastu. Razgovarali smo o školi, prepisivanju, njegovoj mladosti.

ivica puljak podcast

Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita gostovao je u našem podcastu
Foto: srednja.hr

Gost našeg podcasta bio je Ivica Puljak, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita i poznati profesor splitskog sveučilišta.

Objasnio visoku citiranost

Nekad u vrijeme kad je otkriven Higgsov bozon Puljak je počeo odlaziti u škole i držati predavanja učenicima. A onda je dobio ponudu za održati predavanje djeci u – vrtiću. Prvo je, priznaje, bilo loše jer nije odmah uključio djecu. Drugo je već bilo sjajno. U školama isključivo priča o znanosti, ne vidi problem u tome da to nastavi raditi i ako postane gradonačelnik – jer apsolutno nikad ne govori o politici prilikom tih susreta s učenicima.

– Nikada se ne može uspoređivati znanstveni utjecaj znanstvenika u različitim disciplinama. Imate discipline gdje je malo autora, i ove discipline gdje ih je više, istaknuo je.

Rad s najvećim brojem autora koji je dosta citiran imao je 3.000 autora. Toliki je broj autora jer taj projekt traje preko trideset godina, u sklopu CERN-a. Otkrio nam je i da je za potrebe kampanje sada uzeo godišnji. Nikada, kaže, nigdje ne ide u svom radnom vremenu bez da uzme godišnji.

Komentirao sumnje na plagijat oponenta

Puljku smo napomenuli da se čini nevjerojatno tih, s obzirom na to da je znanstvenik, o sumnji za plagiranje upućenim protiv njegova protukandidata Vice Mihanovića.

– Uvijek sam govorio da je to neugodna optužba za njega na koju on mora odgovoriti. Neobično je da Sveučilište u Osijeku ne može ustvrditi, ne može komisiju osnovati da se takvo nešto ispita. Mislim da je to do sada već trebalo ispitati jer je to neugodna stvar za cijelo sveučilište, rekao je Puljak.

Dodao je kako u doktoratu njegova protukandidata zaista postoje neke, po njemu, tvrdnje koje nemaju smisla te izmišljeni pojmovi poput Wolfscalea.

– Mislim da ima dosta sumnji, no ja kao znanstvenik i profesor, mislim da nije na meni da sudim je li to plagijat ili ne. Gospodin Mihanović je čim se to dogodilo trebao ili otkloniti sumnju ili ako ima sumnji snositi konsekvence, zaključuje.

‘Plan mi je sve škole u jednoj smjeni’

Kandidata stranke Centar za splitskog gradonačelnika podsjetili smo i na izjavu bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja se da svesti na to da korupcija počinje od malih nogu, još od prepisivanja u školi. Zanimalo nas je slaže li se s tim.

– Imam svoj stav kao profesor na fakultetu i jako sam rigorozan. Ne toleriram niti opraštam prepisivanje. Na to studente prije upozorim. Dostupan sam studentima od osam do ponoći, sve me mogu pitati, no prepisivanje im ne toleriram. I oni ne prepisuju. Zašto? Mislim da vide se zaista trudim oko njih i da je to granica ispod koje se ne ide,

Prepisivanje, naglašava, jest problem u našem društvu, no kaže da nije za to da se rješava represivno. Pretpostavlja da bi taj proces trebao imati više koraka, od edukacije nastavnika, potom ostavljanja vremena učenicima da se tome prilagode i da se uspostavi jedan sustav u kojem će to biti društveno neprihvatljivo.

– Ako je to društveno prihvatljivo, ako je svima to šala, onda ne možete uvesti neke rigorozne kazne. Ako postane neprihvatljivo, a za to će trebati jedan period, mislim da bi naše društvo od toga profitiralo, smatra Puljak.

‘Obrazovanje je u fokusu naših politika’

– Obrazovanje je u fokusu naših politika. Jedan od mojih ambicioznih planova je da za osam godina, jer ja planiram biti gradonačelnik osam godina, grad Split bude grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj, rekao je danas Puljak.

Pitali smo ga da nam pojasni što znači najbolji standard, odnosi li se to na građevinski standard ili nešto više. Među ostalim, pojasnio je Puljak, odnosi se i na to jer će nakon dva njegova mandata, ako bude izabran, sve škole biti u jednoj smjeni. Osvrnuo se i na Fond za oporavak, obnovu i razvoj koji će, kaže, izdašno sufinancirati izgradnju škola u jednoj smjeni, ali samo ako lokalne jedinice naprave projekte.

– Grad Split će napraviti nove škole, kuhinje i dvorane tako da sve mogu biti u jednoj smjeni, rekao je ambiciozno Puljak.

Prvo će se pozabaviti školama koje idu u tri smjene, a onda iz godine u godinu povećavati broj škola koje će se dodatno izgrađivati i unaprjeđivati kako bi se osigurale mogućnosti da sve ustanove budu jednosmjenske. Osim što je teško učenicima objasniti nešto u kasnim poslijepodnevnim satima, Puljak kaže da neka istraživanja pokazuju kako je 8 ujutro prerano za ići u prvu smjenu nastave.

Zadnjih desetak minuta podcasta Puljak je odgovorio na neka zanimljiva pitanja o NDH, svojoj vjeri i drugim zanimljivim temama poput Ultra festivala, što možete vidjeti i u videu ispod.

ivica puljak podcast
Share via
Copy link
Powered by Social Snap