Pretraga

Iz CARNeta tvrde da e-Matica funkcionira ispravno, a za moguće pogreške su krivi profesori

A- A+

U radu online aplikacije MZOS-a koju su ovih dana razrednici osmih razreda s grčem u želucu popunjavali zaključnim ocjenama učenika uočena je pogreška. Naime, nastavnica dviju zagrebačkih osnovnih škola Dubravka Salopek Weber prilikom upisivanja zaključnih ocjena jednom od svojih učenika shvatila je da e-Matica pogrešno izračunava prosjek. Međutim, iz CARNeta tvrde kako sustav radi bez ikakvih problema i da su za eventualne pogreške krivi profesori koji su unijeli polovične podatke.

https://matice.mzos.hr

E-Matica je online aplikacija u koju razrednici moraju unositi sve zaključne ocjene svojih učenika, ali uz to također i popunjavati tiskane svjedodžbe. MZOS je ovom inovacijom prebacio sav teret prilikom upisa u srednje škole s učenika na profesore, a unatoč njihovoj tvrdnji da sustav radi besprijekorno, uočen je problem s računanjem prosjeka.

Izdvojeni članak

E-upisi: Izbor obrazovnih programa više se ne može mijenjati, slijede prigovori učenika

Ipak nisu otklonjeni svi problemi s e-Maticom

Spomenutom online aplikacijom MZOS je prethodnih godina izazvao negodovanja profesora, što je ove godine očitovalo kod sve većeg broja razrednika jer se radi o prvoj godini elektronskih upisa u srednje škole. Ministarstvo je prije dvije godine tvrdilo kako e-Matica funkcionira posve dobro, no profesori su se prilikom unošenja podataka suočili s brojnim problemima. Odogovor iz MZOS-a se nije promijenio te i dalje tvrde kako je sve pod kontrolom i da su svi problemi otklonjeni, ali nam se javila nastavnica dviju zagrebačkih osnovnih škola Dubravka Salopek Weber koja je uočila kako e-Matica krivo računa prosjek ocjena.

– Slika na dolje ukazuje da je matematika u e-matici vrlo čudna, jer učenik ima prosjek svih ocjena u osmom razredu 5.00 i istovremeno četvorku iz hrvatskog jezika, navela je Salopek Weber objavivši ‘screen shot’ krivog izračuna.

Pogreška e-Matice u računanju prosjeka

Iz CARNeta tvrde da su profesori krivi za eventualne pogreške sustava

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet pruža tehničku podršku za korištenje e-Matice, stoga smo odlučili doznati o kakvom se problemu radi i jesu li uopće upoznati s greškom u izračunu koji se javlja.

Izdvojeni članak

Izračunajte bodove za upis u srednju školu

– Prosjek ocjena se automatski računa i to se može promijeniti samo ako je netko promijenio ocjene učeniku, ali takav slučaj još nije zabilježen. Ako je sustav upisi.hr prikazivao pogrešan prosjek, do toga je moglo doći ako škola još nije unjela sve podatke i zaključala podatke učenika, pa su preneseni djelomični podaci, objasnila je Barbara Kolarek, voditeljica Službe za korisnike CARNeta.

Dodala je kako nisu zaprimili nijednu prijavu problema vezanu uz krivo računanje prosjeka te da se ocjene upisane u e-Maticu sinkroniziraju sa sustavom upisi.hr. Tek kad se u e-Matici zaključaju podaci učenika isti se vrednuju na stranici upisi.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap