Pretraga

Iz MOŽEMO objasnili nedoumice oko Građanskog odgoja: ‘Plan je uvesti ga u sve škole iduće godine’

A- A+

Damir Bakić iz MOŽEMO na konferenciji za novinare objasnio je brojne nedoumice oko uvođenja Građanskog odgoja u zagrebačke škole. Osvrnuo se i na kritike da planiraju uvesti predmet po manjkavom kurikulumu koji je pripremala konzervativna članica HRAST-a Nevenka Lončarić Jelačić.

damir bakić presica

Damir Bakić na današnjoj konferenciji za novinare
Foto: Screenshot Facebook video: MOŽEMO

U medijima se proteklih dana stvorila poprilična bura oko najave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da će od prvog tjedna nastave uvesti Građanski odgoj u škole. Kritike su došle jer je, podsjetimo, važeći kurikulum Građanskog odgoja pripremila bivša gradska vlast, odnosno konkretno konzervativna članica stranke HRAST Nevenka Lončarić Jelačić. Povodom toga danas su MOŽEMO i SDP održali zajedničku konferenciju za novinare.

‘Jedan od najvažnijih elemenata našeg obrazovnog programa’

Damir Bakić iz MOŽEMO odmah je na početku naglasio što je točno Građanski odgoj i obrazovanje te zašto je političkoj opciji kojoj pripada, kao i partneru SDP-u, važan predmet.

– Građanski odgoj i obrazovanje su nam važni, ja bih rekao jedan od najvažnijih elemenata našeg obrazovnog programa. Upravo to je teren pripreme naših učenika za preuzimanje svjesne, odgovorne i participativne uloge u društvu, za prepoznavanje javnog dobra, za solidarnost, za uočavanje društvenih problema, za osobno zauzimanje za njihovo rješavanje, istaknuo je Bakić.

Građanski odgoj ove će godine ući u, kako je rekao, tek odabrane škole kao eksperimentalni pilot projekt, i to tek u drugom polugodištu. Prvo će polugodište u suradnji s ekspertima provesti na izradi posebnih programa i kurikuluma za provođenja tog pilot projekta. Raspisali su poziv zainteresiranim školama da se jave u roku od 14 dana ako u drugom polugodištu ove školske godine žele biti uključeni u spomenuti pilot projekt.

Odgovorio je i na kritike

Bakić se tom prilikom osvrnuo i na kurikulum koji je pripremala bivša gradska uprava, odnosno HRAST-ova Lončarić Jelačić te istaknuo kako taj kurikulum ima mnoge manjkavosti. Kao dobar model istaknuo je riječki te pojasnio kako će za pilot projekt gradonačelnik Tomašević imenovati posebno povjerenstvo koje će se baviti koordinacijom aktivnosti vezanih za Građanski odgoj. To uključuje, naglasio je, i suradnju s ekspertima i po pitanju posebne edukacije nastavnika koji bi trebali predavati Građanski odgoj.

– Odabrane teme i odabrane metode planiramo kroz pilot projekt testirati u odabranim školama. Svjesni smo da ovaj trenutak možda nije optimalan, da su nastavnici, učenici i roditelji i fizički i mentalno i emocionalno iscrpljeni s ova tri polugodišta ove nastave u uvjetima pandemije. Svjesni smo da uvjeti, osobito u Zagrebu, nisu optimalni jer još dobar dio naših škola funkcionira u nepotpunim kapacitetima i nefunkcionalnim prostorima, rekao je Bakić.

Odgovorio i na pitanja novinara o kritikama upućenim na kurikulum Građanskog odgoja koji je pripremala bivša gradska uprava. Još je jednom napomenuo kako su svjesni da je taj kurikulum problematičan. Iako prihvaćaju da je sada usvojen u narednih ga godinu dana, najavio je, planiraju unaprijediti. Osvrnuo se i na riječki primjer, istaknuvši kako je vrijedan i uspješan, te ga kao takvog blisko planiraju slijediti. Novinarka je upitala Bakića da pojasni kako je došlo do konfuzije u komunikaciji kakav će Građanski odgoj i kada ući u škole.

– Ne bih rekao da je to konfuzija, rekao bih da možda nije bilo dovoljno jasno iskomunicirano i da su neke izjave izašle iz gradskog ureda bez dovoljne koordinacije s gradskom upravom, rekao je Bakić.

Na konferenciji za novinare uz Bakića govorila je i SDP-ova Tanja Djaković, a cijeli video možete pogledati ispod.

https://www.facebook.com/mozemo.hr/videos/1636581143353414/


damir bakić presica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap