Pretraga

Iz škole na burzu: Za rast nezaposlenosti krivi maturanti i diplomci

A- A+

seebiz.com

Prema izvješću kojeg je krajem prošlog mjeseca podnio Hrvatski zavod za zapošljavanje registrirano je više od 298 tisuća nezaposlenih. To je porast od 1,3 posto u odnosu na lipanj i gotovo četiri posto u odnosu na prošli srpanj. Kao glavni uzrok rasta nezaposlenosti, nadležni navode velik priljev mladih bez iskustva koji su tek završili srednje škole ili fakultete.

Ljeto, a sve više mladih bez posla

Informacija da usprkos uspješnoj turističkoj sezoni broj nezaposlenih raste iznenadila je gotovo sve. Nezaposlenost je u odnosu na prošli mjesec narasla za više od jedan posto, a sve više mladih ljudi je usprkos očekivanjima bez ikakvog, pa makar i sezonskog,  zaposlenja.

Posebno je zanimljivo objašnjenje ovog fenomena kojeg je u službenom izvještaju ponudio HZZ. Naime, kao glavni razlog rasta naveli su priljev mladih koji su tek završili srednju školu ili fakultet i još nemaju radnoga iskustva.

– Na porast registrirane nezaposlenosti značajno je utjecao povećani priljev osoba bez radnog iskustva u evidenciju. Tijekom srpnja 2012. ih je novoevidentirano više od 10 tisuća. Većina novoprijavljenih osoba bez radnog iskustva došla je izravno iz redovitog školovanja, stoji u službenom izvještaju.

Najviše pristiglo maturanata iz trogodišnjih zanimanja

U odnosu na prošlu godinu odnosno srpanj 2011.zabilježen je porast nezaposlenosti od gotovo četiri posto iako su srednjoškolci i studenti i tada u isto vrijeme završavali svoje obrazovanje i tražili posao.

– Među novoevidentiranima je najviše onih sa završenom trogodišnjom školom i oni čine 48 posto od ukupnog broja. Njih slijede oni sa završenim četverogodišnjim zanimanjima i gimnazijalci, a jednu petinu novaka na Zavodu čine oni sa završenim fakultetima, tvrde na Zavodu te objašnjavaju da je priljev mladih na burzu u odnosu na prošlu godinu udvostručio.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap