Pretraga

Izašao popis 20 zemalja u kojima se s piratske stranice preuzelo najviše znanstvenih radova

A- A+

Piratska stranica za preuzimanje znanstvenih radova, Sci-Hub, dobila je ažuriranje koje omogućuje korisnicima pregled zemalja koje su najviše preuzimale dokumente u proteklih 30 dana.

laptop rad

Foto: Unsplash

Pisanje seminara ili diplomskog za mnoge je frustrirajuć proces, ne samo zbog same činjenica da je neku usku temu potrebno detaljno opisati, već i zbog toga što je ponekad vrlo teško prikupiti svu korisnu literaturu, jer se većina toga – plaća. Mnogi u tom slučaju koriste Sci-Hub, piratsku stranicu koja često nudi kopije radova zaštićenih autorskim pravima.

Popularnost Sci-Huba uistinu je neupitna, što dokazuje i novo ažuriranje stranice koje omogućuje korisnicima pregled top 20 zemalja koje su u proteklih 30 dana preuzele najviše znanstvenih radova.

Screenshot: Facebook

Kina se našla na prvom mjestu s preko 316 milijuna preuzetih radova te ju slijedi SAD s oko 117 i Francuska sa 76 milijuna preuzetih radova. Riječ je, zaista, o impresivnim brojkama, pa čak i kada se u obzir uzme zemlja na posljednjem mjestu, Kolumbija, čiji su korisnici preuzeli preko pet milijuna radova.

Hrvatske, očekivano, nema na ovoj listi, no poznato je da je Sci-Hub popularan i kod domaćih studenata.

Izašao popis 20 zemalja u kojima se s piratske stranice preuzelo najviše znanstvenih radova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap