Pretraga

Izašla lista deficitarnih zanimanja za stipendije u Zagrebu, pogledajte tko će je moći dobiti u 2022./23.

A- A+

Grad Zagreb studentima i učenicima dodjeljuje više vrsta stipendija, a jedna od njih je i ona za deficitarna zanimanja, koju će i u idućoj školskoj i akademskoj godini dobivati obje skupine. Za svaku se godinu unaprijed utvrđuje lista srednjoškolskih i studijskih programa pa je tako Grad već objavio listu onih čiji će studenti i učenici moći konkurirati za ovu stipendiju.

Foto: Srednja.hr

Jedna od nekoliko stipendija koju dodjeljuje Grad Zagreb je i ona za deficitarna zanimanja. Ustanovljena je još 2003./2004. školske godine s ciljem poticanja upisa učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, a od lani je namijenjena je i učenicima četverogodišnjih škola te studentima deficitarnih zanimanja. Od prošle godine ona iznosi 2.700,00 kuna neto za učenike i 3.800,00 kuna neto za studente te se dodjeljuje za 10 mjeseci.

Za koja se zanimanja u 2022./23. dodjeljuje stipendija?

Prema pravilniku, gradonačelnik svake godine utvrđuje listu deficitarnih zanimanja prema prijedlogu gradskoga upravnog tijela nadležnoga za obrazovanje. Lista za 2022./2023. nedavno je objavljena na web stranici Grada.

Trogodišnja srednjoškolska zanimanja čiji učenici konkuriraju za stipendiju su: alatničar, armirač, autolakirer, autolimar, bravar, cvjećar, dimnjačar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, fasader, instalater kućnih instalacija, keramičar-oblagač, krojač, krovopokrivač i izolater, soboslikar – ličilac- dekorater, mesar, pekar, plinoinstalater, podopolagač, staklar, tesar, tokar, vodoinstalater, zidar.

Od četverogodišnjih/petogodišnjih srednjoškolskih zanimanja za koje se stipendija dodjeljuje na popisu je samo medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege.

Kada je riječ o studijskim programima stipendija se dodjeljuje studentima koji se obrazuju na studijima za sljedeća zanimanja: matematika – nastavnički smjer (preddiplomski i diplomski studij), matematika i informatika – nastavnički smjer (diplomski studij), matematika i fizika – nastavnički smjer (integrirani studij), fizika – nastavnički smjer (integrirani studij), fizika i kemija – nastavnički smjer (integrirani studij), fizika i informatika -nastavnički smjer (integrirani studij), biologija i kemija – nastavnički smjer (integrirani studij), rehabilitacija (preddiplomski studij), edukacijska rehabilitacija (diplomski studij), logopedija (preddiplomski i diplomski studij), rani i predškolski odgoj i obrazovanje (preddiplomski i diplomski studij), medicina, sestrinstvo (preddiplomski, sveučilišni i stručni studij).

Izdvojeni članak
fuchs stipendija

Velike novosti u dodjeli STEM stipendije: Jedna skupina studenata dobivat će 4.520 kn mjesečno

Učenici i studenti moraju zadovoljiti određen prosjek ocjena

Ova stipendija se inače dodjeljuje temeljem natječaja kojeg Grad obično raspisuje na svojim stranicama do kraja studenog svake godine. Nakon što se natječaj otvori, učenici i studenti doznat će koju dokumentaciju moraju poslati kako bi konkurirali za stipendiju.

U temeljne uvjete za učenike ulazi onaj da moraju biti državljani RH koji su redoviti učenici srednje škole u Gradu Zagrebu, odnosno Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici. Uvjet je o da su završili završni razred osnovne škole i prethodne razrede srednje škole s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 3,0 te da nisu ponavljali razred.

Kada je riječ o studentima i oni moraju biti državljani RH te studirati u redovitom statusu. Uvjet za studente prve godine je da su iz obveznih predmeta na državnoj maturi ostvarili ukupan prosjek ocjena najmanje 4,0. Za studente koji su u prethodnoj akademskoj godini bili upisani na taj studij ili, ako se radi o diplomskom studiju, na neki od preddiplomskih studija uvjet je da su, osim iz opravdanih razloga, u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 40 ECTS bodova s ukupnim prosjekom ocjena najmanje 3,5.

Do školske godine 2020./2021. ovom je stipendijom stipendirano 1.812 učenika, za što je ukupno izdvojeno 58.000.000,00 kuna, stoji na web stranici Grada.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap