Pretraga

Izašla lista najpozitivnijih država na svijetu! Znate li kako je Hrvatska plasirana?

A- A+

Najplemenitija zemlja svijeta je Irska, a u stopu je slijede Finska i Švicarska, zaključak je ovotjedne berlinske prezentacije Good Country Indexa. Hrvatska je na listi zauzela 46. mjesto od ukupno 125 zemlje uključene u istraživanje.

Politolozi Simon Anholt i Robert Grovers osmislili su Good Country Index, kompilaciju raznolikih i bitnih podataka koji nam omogućava da izračunavamo koliko dobra pojedina zemlja čini ostatku svijeta. U Berlinu je ovog tjedna prezentirana najnovija lista na kojoj se Irska našla na samom vrhu, a tek malo slabi rejting imaju Finska i Švicarska.

Hrvatska je solidna 46. dok je od država iz regije najbolje plasira Slovenija na 28. mjestu. Što se tiče ostalih zemalja iz okruženja koje se nalaze na listi Makedonija je zauzela 55., a Srbija 62. mjesto.

Izdvojeni članak

Države s najbizarnijim zakonskim zabranama

Zanimljivo je da je na ovogodišnjem Good Country Indexu respektabilnu 21. poziciju zaslužio i SAD. Najlošije plasirane zemlje su Libija, Vijetnam i Irak.

Kako ne bi bilo zabuna valja objasniti način na koji su tvornci GCI-a zamislili listu. Naime, kao što sami kažu nije im cilj donositi moralne sudove več vidjeti kakav globalan utjecaj ima ponašanje pojedinih država te zbog toga u obzir ne uzimaju unutarnju politiku.

Ono o čemu vode računa je podjeljeno ukupno u šest kategorija koje se podjednako vrednuju. Podatke o kulturnom utjecaju, ekologiji, doprinosu tehnološkom napretku i miru u svijetu idejni začetnici ovog projekta crpe iz baza podataka UN-a te brojnih drugih manjih organizacija.
Na pitanje što im je cilj i kako oni definiraju dobru zemlju, Anholt i Grovers imaju vrlo jednostavan odgovor.

– Dobra je zemlja ona koja pridonosi općem dobru, kazali su.

Cijelu GCI listu pogledajte ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap