Pretraga

Izašle su preporuke za umjetničke škole: Poznato tko treba nositi maske

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuka za rad umjetničkih škola. U tim će školama morati postojati razmak među učenicima i nastavnicima od 2 metra, što će, ovisno o veličini prostora, ograničiti maksimalan broj učenika. Ako razmak bude manji od dva metra, učenici će morati nositi zaštitne maske. Valja naglasiti da za glazbene škole postoje drugačije preporuke, što je slučaj i za plesne škole.

Foto: Pixabay

HZJZ je izdao preporuke za rad umjetničkih škola.

Razmak od dva metra

Kako piše u preporuci, predavanja i vježbe u umjetničkim školama potrebno je organizirati tako da se pri ulasku u učionice poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metra, a po mogućnosti 2 metra između polaznika. Sjedeća mjesta i organizaciju nastave u učionicama potrebno je rasporediti na način da između svih osoba (učenika i nastavnika) postoji fizički razmak razmak od oko 2 metra, te je potrebno definirati maksimalni broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

U školi u kojoj se ne može ostvariti razmak između učenika i profesora od približno 2 metra, učenici moraju nositi zaštitne maske. Maska se nosi u svim zajedničkim prostorijama, poput hodnika i slično, te uvijek kada ne ometa nastavni proces ako su u učionici učenici koji inače ne pripadaju istom razrednom odjelu.

– Prednost se daje individualnoj nastavi. Kada su grupe nužne, potrebno ih je organizirazi sa što manjim brojem članova (maksimalan broj je ograničen veličinom prostora kao što je gore navedeno). Kada je god moguće zajedno u grupi trebaju biti osobe koje zajedno žive, zajedno putuju na nastavu, te učenici koji inače polaze isti razredni odjel i borave zajedno u učionici u školi. Sastav grupe kada se jednom uspostavi treba biti stalan (mijenati samo kada je nužno). Svakog polaznika treba podučavati što manji broj uvijek istih nastavnika, stoji u preporuci HZJZ-a.

Nastava se provodi prema rasporedu

Nastava se provodi, ističe HZJZ, prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze novim koronavirusom. Uz mjesto i datum održavanja nastave, u evidenciji se unose: ime, prezime, telefonski broj te vrijeme dolaska i odlaska svih uključenih osoba. Evidencija će se voditi i za individulanu nastavu.

HZJZ preporučuje i da umjetničke škole ograniče trajanje boravka u zatvorenim prostorima. Po završetku nastave preporučuje se ne zadržavati u zatvorenim prostorijama dulje nego što je to potrebno. Ako je moguće, preporučuje se održavanje nastave na otvorenom prostoru uz minimalnu udaljenost od 1,5 metra. Također se preporučuje nastava na daljinu.

Potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom, provjetravati prostorije te voditi higijenu ruku prema standardnim preporukama HZJZ-a. Cijeli dokument s preporukama možete vidjeti ispod. (Ako vam se ne prikazuje ispravno, potrebno je osvježiti stranicu).

Izašle su preporuke za umjetničke škole: Poznato tko treba nositi maske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap