Pretraga

Izašle upute HZJZ-a za otvaranje škola: Pogledajte kako će biti organizirana nastava i tko ne smije u klupe

A- A+

Od 11. svibnja, učenici razredne nastave vratit će se u škole, ako epidemiološka situacija ostane povoljna. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za sprječavanje širenja epidemije nakon povratka učenika i zaposlenika u škole.

Kako je i najavljeno, djeca s kroničnim bolestima ili u doticaju s kroničnim bolesnicima neće se morati vraćati u škole, stoji to u uputi HZJZ-a objavljenoj ovoga četvrtka.

– Također potičemo ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom na to da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće, navode epidemiolozi u uputi.

Fizička distanca

Izdvojeni članak

U škole stigle upute za početak nastave i nove preporuke za ocjenjivanje: Pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju

Uz to, u školama će se među djelatnicima i djelatnicima i djecom morati održavati fizička distanca od dva metra, a na to se moraju poticati i djeca.

– Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će kod provedbe neminovno dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki pojedinih dobi koje karakterizira: istraživanje prostora i predmeta koji okružuju dijete (u određenoj dobi stavljanje u usta ruku i predmeta), znatiželja u odnosu na druge osobe/drugu djecu, nerazumijevanje uputa, nepoštovanje uputa, motorička nespretnost i nedoraslost, motorički nemir i potreba za kretanjem, navodi se u uputi.

Kako navode epidemiolozi, boravak u vrtićima i školama neophodno je organizirati na sljedeći način:

• odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu),
• za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“,
• izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,
• svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,
• odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
• krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Prostorije moraju biti velike, nema posuđivanja olovke

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak gostovala u našem podcastu: Odgovarala je na pitanja o maturi, izbornim predmetima i online nastavi

U uputi se nalaze i preporuke za značajke prostorije u kojoj boravi jedna odgojno-obrazovna grupa djece. Ona, između ostaloga, mora biti što veće površine, u blizini toaleta kojeg koristi isključivo ta grupa, da je vratima odvojena od prostorije u kojoj borave druga djeca i ako je moguće, da ima izlaz na terasu ili dvorište.

Posjeti školama su zabranjeni, roditelji kada dovode djecu ne bi smjeli ulaziti u prostorije.

– Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama. Ako je moguće organizirati, roditelj donosi i odnosi u dječji vrtić obilježeni ruksak s opremom isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Odgajatelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata. Odgajatelj odlaže ruksak u vrtiću, te ruksak stoji nekorišten preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48-72 sati, piše u uputi.

Rad u turnusima

U ustanovama istovremeno mora biti najmanji mogući broj djelatnika, a nije dozvoljen ulazak zaposlenicima koji nisu raspoređeni na posao.

– Ako je moguće organizirati rad u turnusima tako da zaposlenici rade u sedmodnevnim ili četrnaestodnevnim smjenama i to za administrativno i tehničko osoblje, kao i za odgajatelje i nastavnike kada po dvoje skrbe za istu skupinu djece (u školi se navedeno može razmotriti primjerice kada je organiziran produženi boravak). Izvan ustanove djelatnici se pridržavaju što je više moguće pravila kojima se smanjuje njihova mogućnost zaraze (izbjegavanje trgovina, drugih mjesta gdje se okupljaju osobe, javnog prijevoza, dosljedno provođenje socijalne distance i higijene i sl.). Iznimno primjerice u ustanovama s više djece s većim teškoćama u razvoju može se pokušati organizirati da tijekom smjene zaposlenici borave u organiziranom izoliranom smještaju tzv. radnoj izolaciji u krugu ustanove ili u nekom drugom obliku smještaja, kažu ih HZJZ-a.

Maske se ne moraju nositi, kao ni rukavice

Izdvojeni članak

Strukovnjaci u problemu: ‘Postoji mogućnost da škole neće moći organizirati i provoditi obrane završnih radova’

Na ulazu u školu trebaju biti postavljeni dezinficijensi, a zaposlenici će morati dezinficirati mobitele. Maske za lice mogu se koristiti samo u vrtićima kod skrbi za dojenčad, a rukavice se ne preporučuju. Maske neće morati nositi ni djeca.

– U slučaju nemogućnosti organizacije posla zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite (državni i lokalni) u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike drugih odgojno-obrazovnih ustanova, kako bi se osigurala kontinuirana skrb za djecu. Osigurava se kontinuirana nužna suradnja s osnivačem. Za obaveze iz ovih uputa gdje je navedena pozicija ravnatelja, ravnatelj može zadužiti zdravstvenu voditeljicu – medicinsku sestru ili stručnog suradnika ustanove (izrazi koji se koriste u tekstu, a imaju rodno značenje, bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju na jednak način i muški i ženski rod). Svaki zadatak ravnatelj treba dodijeliti jednoj odgovornoj osobi koja o navedenom provodi dnevnu pismenu evidenciju kada je to moguće. Ove će se upute prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a svakako će se razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon prvih 14 dana primjene (uključujući neradne dane). Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji, stoji u zaključku upute.

Čitavu uputu detaljno možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu ili kliknuti ovdje.


Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

Izašle upute HZJZ-a za otvaranje škola: Pogledajte kako će biti organizirana nastava i tko ne smije u klupe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap