Pretraga

Izbjegni greške koje rade mnogi: Životopisi koji ne slijede ova pravila završe u smeću

A- A+

Životopis je najvrjedniji alat koji imaš prilikom traženja posla. Obično je to prvi ‘susret’ između tebe i potencijalnog poslodavca, a prvi dojmovi su najvažniji. Dobar CV će ti osigurati ulaznicu za intervju, a da briljiraš, ne moraš imati najviše iskustva ili najduži popis edukacija. Izbjegni greške koje će te eliminirati iz selekcije odmah u početku tako što ćeš slijediti najvažnija pravila pisanja životopisa.

coca cola webinar

CV je prvi ‘susret’ s poslodavcem, a neke uobičajene greške mnoge koštaju posla. Coca-Cola HBC Hrvatska organizira besplatan webinar u kojem možeš doznati puno više | Foto: Pexels

Siguran si da si idealan kandidat ili kandidatkinja, a sve što preostaje jest da poslodavca uvjeriš u to. Loša vijest? Poslodavci su često preplavljeni brojnim prijavama pa na čitanje životopisa ne troše puno vremena. Zbog toga tvoj CV mora biti koncizan i pregledan. Razlikuje li se od drugih, primjerice po unikatnom dizajnu, povećavaš si šansu za isticanje u masi, a upravo je to tvoj glavni zadatak.

Naravno, ne postoji univerzalno dobar životopis i puno toga će ovisiti o osobi koja ga čita. Neka ustaljena pravila ipak postoje, a oni koji ih ne slijede gotovo sigurno završe u košu za smeće. Eliminacija je u prvom krugu najžešća, a marža za pogreške je najmanja. Zbog toga želiš osigurati da zadovoljavaš minimalne standarde pisanja životopisa i izbjeći greške koje kandidati najčešće rade.

Izdvojeni članak
martina raškaj

Konzultantica za zapošljavanje ima rješenje za ključan problem dvadesetogodišnjaka

1. Nemaš minimalno dvije verzije svog životopisa

Prvo pravilo traženja posla jest da svoj životopis moraš prilagoditi baš svakom oglasu na koji se javljaš. Prije svega, ista pozicija u dvije različite tvrtke nikada neće biti posve jednaka. Uvjeti će se razlikovati od tvrtke do tvrtke, a tvoj CV mora naglašavati da ih ispunjavaš. Osim toga, poslodavac će cijeniti trud uložen u personalizirane prijave jer time daješ do znanja da zaista želiš to radno mjesto. To znači da ti trebaju najmanje dvije verzije životopisa. Prvi je osnovni i on je samo za tebe, a njime zabilježi svoj cijeli obrazovni i karijerni put. Prilagodi ga svakom oglasu na koji se javljaš – ostavi samo one podatke koji su relevantni za radno mjesto koje želiš.

coca cola webinar

Prvo pravilo traženja posla: životopis prilagodi baš svakom oglasu na koji se javljaš | Foto: Unsplash

2. Tvoj CV je prepun nepotrebnih podataka

Okej, ostavit ćeš samo nužne informacije, ali što to točno znači? Stavi se u poziciju poslodavca koji nema puno vremena za iščitavanje CV-a, već ga skenira tražeći vještine i znanja koji su nužni za tu poziciju. Njih ćeš pronaći u oglasu za posao – koristi ga kao šalabahter koji će ti olakšati prilagodbu životopisa. Možda već imaš bogato iskustvo rada na studentskim poslovima ili projektima, no ostavi samo ona koja pokazuju da zadovoljavaš uvjete oglasa na koji se javljaš.

3. Nedostaju ti ključni elementi

Zlatno je pravilo da CV treba biti dugačak najviše dvije stranice. Da bi bio pregledan, sav sadržaj stavi u natuknice i jasno istakni podnaslove. CV mora sadržavati tvoje ime, prezime i informaciju o trenutnom radnom mjestu. Ako studiraš, navedi to kao svoje zanimanje. Obavezne informacije uključuju i tvoje obrazovanje i dodatne edukacije, radno iskustvo (obavezno istakni iskustvo na studentskim projektima i natjecanjima).

Izdvojeni članak
pravila potrage za poslom

Pravila potrage za poslom su se promijenila, ali pronašli smo alate koji će ti pomoći

4. Ne koristiš alate za provjeru gramatike

Danas nam je dostupna tehnologija koja nam posve olakšava provjeru gramatike i uočavanje slučajnih grešaka. Životopis i prijava koji odaju dojam da ti nije stalo do gramatike poslodavac može shvatiti kao lijenost i nemar. Prije nego pošalješ prijavu, još jednom provjeri da nemaš pravopisnih grešaka, a možeš koristiti Word Spellcheck ili online servise kao što je platforma ispravi.me.

5. Svoj CV šalješ u Wordu

Uobičajena praksa je da se životopis šalje u formatu .pdf koji osigurava da se dokument ne može mijenjati nakon slanja, a omogućava lako ispisivanje. Osim toga, .pdf će nakon spremanja izgledati jednako neovisno o tome u kojem se programu ili na kojem uređaju otvara. To znači da će poslodavac vidjeti dizajn koji želiš da vidi.

U četvrtak, 9. rujna u 17 sati Coca-Cola HBC Hrvatska organizira besplatan webinar na kojem možeš doznati odgovor na sve nedoumice | Foto: Coca-Cola HBC Hrvatska

Imaš još pitanja? Uključi se u besplatni tečaj

Ako tvoj CV nema ove uobičajene greške, već si na dobrom putu do posla iz snova. Ako se ipak pronalaziš u ‘krivcima’ koji su ih činili, ili pak imaš druga pitanja vezana uz pisanje životopisa ili traženje posla, imamo dobru vijest. U sklopu besplatnog online tečaja ‘Ja i drugi‘ koji je nastao kao dio projekta Coca-Colina podrška mladima možeš pronaći modul ‘Zapošljavanje’. Njega vodi konzultantica za zapošljavanje, CV i Linkendin, Martina Raškaj, a odgovorit će na sve tvoje nedoumice vezane uz potragu za poslom.

Projekt je namijenjen mladima od 18 do 30 godina i u njega se još stignete uključiti. Tečaj ‘Ja i drugi’ pronađite na stranici Leap Academy.

životopis pravila
Share via
Copy link
Powered by Social Snap