Pretraga

Izbori za rektora: Novinari 16 redakcija zatražili od Damira Borasa da medijima omogući praćenje izbora

A- A+

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu.

Damir Boras, Damir Bakić | Foto: srednja.hr

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, odnosno na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Preporuka rektoru Borasu da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

– U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata – stoji u dopisu novinara proslijeđenom jučer sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Potporu novinarima dao Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva

Do zaključenja teksta, odgovor rektora nije stigao, a novinarima je upućena informacija o održavanju konferencije za novinare po završetku sjednice Senata. U pozivu za konferenciju za medije nije navedeno tko će biti govornici. Istaknimo i kako Srednja.hr poziv za navedenu konferenciju za medije nije dobila, čime se nastavlja medijska blokada naše redakcije od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

– HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan – poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, Index.hr, HRT, 24 sata, Srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV.

Nadopuna teksta, 18:35

Pročitajte reakciju Borasova protukandidata, profesora Damira Bakića:

Damir Bakić bacio rukavicu Borasu u lice: ‘Podržavam otvaranje izbornih sjednica Senata medijima’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap