Pretraga

Izborna abeceda: Sve što trebate znati o izborima!

A- A+

Mnogima od nas sutrašnji izbori biti će prvi na koje će moći izaći. Od politike i izbora posljednjih mjeseci ne možemo pobjeći. Svakodnevno smo bombardirani nebrojenim informacijama i pojmovima. Kako bi vam malo razjasnili svu tu šumu informacijama, donosimo abecedu pojmova vezanih uz izbore!

autor fotografije: Mirna Pibernik/ www.flickr.com/photos/mirnapibernik/

Ankete: Predizborne ankete su istraživanja stavova populacije koje za cilj imaju iskazati stavove birača u trenutku istraživanja. Često su predmet medijskih manipulacija i pokušaja da se njima utječe na rezultat.

Biračko tijelo: Skup svih državljana s pravom izlaska na izbore.

Cenzus: Skup uvjeta i kriterija koje kandidat ili lista moraju ispunjavati da bi mogli sudjelovati na izborima

DIP: Državno izborno povjerenstvo je službeno tijelo koje regulira izbore

E- Glasanje: Glasanje elektronskim putem. Više ovdje.

Financijsko izvješće: Javni popis troškova, prihoda i izvora prihoda u kampanji kojeg su liste i kandidati dužni dostaviti DIP-u.

Glasački listić: List na kojem se nalazi popis kandidata ili lista koje se natječu na izborima. Glasač zaokružuje kandidata ili listu kojem želi dati glas i listić ubacuje u glasačku kutiju.

Hrvatski sabor: Zakonodavno tijelo RH čiji će se sastav po osmi puta odrediti na sutrašnjim izborima.

Identifikacijski dokument: Pri glasanju morate sa sobom imati putovnicu ili osobnu.

Jedinice: Izborne jedinice su teritorijalne jedinice na koje je podijeljeno biračko tijelo. U Hrvatskoj postoji deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, te dvije posebne jedinice, jedna za nacionalne manjine, a druga za dijasporu.

Koalicija: Privremeni savez lista, grupa građana ili stranaka koje zajednički izlaze na izbore.

Liberalna demokracija: Društveno političko uređenje čija je karakteristika reprezentativnost i sloboda političkog djelovanja

Mandat: Označava u demokratskom političkom poretku funkciju ili ovlasti koju glasovanjem biračko tijelo dodjeljuje članu zakonodavnog tijela

Izdvojeni članak

Danas su izbori za studentski zbor Sveučilišta u Splitu

Nevažeći listići: Glasački listići koji su predani, a nisu popunjeni u skladu s pravilima. Nevažeći listići često su namjerno prekriženi od strane birača kao izraz nezadovoljstva ponuđenim opcijama.

Oporba: Pojedinci, skupine ili organizacije koje su ideološki ili politički suprotstavljene vlasti.

Predizborna kampanja: Promotivne aktivnosti stranaka i kandidata uoči izbora koje za cilj imaju uvjeriti birače da im daju glas.

Rezultati izbora: Krajnji broj zastupnika koje će stranke i liste imati u novom sazivu Sabora. Broj zastupnika računa se D’Hondtovom metodom.

Stranke: Skupina ljudi koji se udružuju radi cjelovitog, zajedničkog nastupa u društvu. Cilj stranaka je obnašati izvršnu vlast ili zastupati određene interesne skupine u parlamentu. Najčešće se dijele prema ekonomskoj i ideološkoj osnovi na lijeve, desne i centrističke.

Tajno glasovanje: Metoda glasanja pri kojoj je izbor glasača na izborima tajan. Cilj ove metode je lišiti glasača od vanjskih utjecaja i zastrašivanja.

Uhljebi: Osobe koje su po političkoj osnovi dobili fiktivne poslove u državnoj upravi. Na izborima panično glasaju za stranku kojoj duguju položaj.

Vlada: Najviše državno izborno tijelo. Stranka ili koalicija koja osvoji najviše saborskih mandata na izborima daje mandatara za sastavljanje nove Vlade.

Zastupnici: Kandidati na izbornim listama koji uđu u saziv sabora postaju saborski zastupnici.Saborski zastupnici imaju dužnost raspravljati i glasovati na sjednicama Sabora, sudjelovati u radnim tijelima , podnositi prijedloge i postavljati pitanja.

Copy link
Powered by Social Snap