Pretraga

Izmijenjen sporni rad ministra Barišića na portalu znanstvenih radova

A- A+

Sporni rad ministra Barišića među glavnim je temama posljednjih dana. Iako je prema odluci Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ministar obrazovanja plagirao dijelove svoga rada ‘Does Globalisation Threaten Democracy’, u najvećoj hrvatskoj bazi znanstvenih časopisa je do nedavno bila dostupna verzija teksta čiji je dio plagiran. Sada je ipak dodan izvor u internetskoj verziji rada na portalu Hrčak.

Screenshot: Does Globalisation Threaten Democracy

Iako je odluka nacionalnog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju jasna – ministar obrazovanja Pavo Barišić plagirao je dijelove svoga rada ‘Does Globalisation Threaten Democracy’, u najvećoj je hrvatskoj bazi znanstvenih časopisa, na portalu Hrčak, do nedavno bila dostupna verzija teksta čiji je dio plagiran. No, reakcija na taj propust nije izostala i sada je ipak dodan izvor u internetskoj verziji rada, na portalu Hrčak.

Izdvojeni članak

Ministar se za plagijat samo ispričava, a učenici i studenti rigorozno kažnjavaju

Podsjećamo, ministar obrazovanja je dio svog rada bez navođenja izvora prepisao od američkog autora Stephena Schlesingera. Barišić čitavo vrijeme tvrdi kako se radi o ’tiskarskoj omašci,’ a autoru se Stephenu Schlesingeru za plagijat ispričao, dok optužbu Odbora kojeg imenuje Sabor ne priznaje.

Ministar je reagirao i naglasio kako je u sljedećim tiskanim izdanjima časopisa ta pogreška ispravljena. No, istina je da je tek nedavno rad izmijenjen i u najvećoj je hrvatskoj bazi znanstvenih časopisa, na portalu Hrčak, gdje je dostupna internetska verzija. Iako je plagijat ministra Barišića goruća tema posljednjih dana, čini se kako priča još nije završena, jer strane sada zauzimaju članovi domaće znanstvene zajednice. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap