Pretraga

Iznenada preminuo gostujući profesor s FER-a: ‘Bio je znanstvenik svjetske reputacije’

A- A+

Gostujući profesor na FER-u te redoviti profesor u Švedskoj na Chalmers University of Technology, Ivica Crnković, iznenada je preminuo 2. veljače. Na stranicama FER-a oprostili su se od profesora koji je bio znanstvenik sa svjetskom reputacijom te koji je dao svoj izniman doprinos razvoju znanosti i visokom obrazovanju u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash | FER

Ivica Crnković, redoviti profesor na Chalmers University of Technology u Švedskoj te gostujući profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva iznenada je preminuo u 67. godini života. Profesor je diplomirao, magistrirao i doktorirao na FER-u i to pod mentorstvom akademika Lea Budina.

– Nakon rada u industriji u Zagrebu i Västerosu, Švedska, sveučilišnu karijeru započinje 1999. na Sveučilištu Mälardalen u Västerosu na kojem je izabran za redovitog profesora iz programskog inženjerstva. Godine 2014. prešao je na Chalmers University of Technology, 2015. postao direktor strateške inicijative Chalmers Area of Advance Information and Communication Technology, a 2019. osnovao Chalmers AI Research Centre, stoji na web stranici FER-a.

Izdvojeni članak
zvonimir kovačević

Škola se posljednji put oprostila od nastavnika, bivši učenici: ‘Pamtimo ga kao dobrog i pravednog profesora’

Navode kako je od 2003. intenzivno surađivao s FER-om,a posebice s profesorom Marijem Žagarom s kojim je osnovao kolegij ‘Raspodijeljeni razvoj programske potpore’ kao zajednički kolegij FER-a i Sveučilišta Mälardalen. Za života je objavio više od 180 znanstvenih i stručnih publikacija, od kojih dvije knjige.

– Od 2009. bio je gostujući profesor na doktorskom studiju FER-a na kolegiju ‘Procesi životnog ciklusa programskog proizvoda’. Profesor Crnković bio je znanstvenik svjetske reputacije čija su istraživanja odigrala pionirsku ulogu u teorijskom fundiranju programskog inženjerstva zasnovanog na komponentama. Surađujući s hrvatskim sveučilištima dao doprinos razvoju znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, poručili su s FER-a.

Copy link
Powered by Social Snap