Pretraga

Izrečeni ukor prenosit će se iz razreda u razred

A- A+

Nastavnici u hrvatskim srednjim školama se gotovo svakodnevno susreću s nasiliničkim ponašanjima učenika. U tim situacijama učeniku se može izreći opomena ili pak ukor, no sve te mjere nestaju čim školarac upiše sljedeći razred. Na taj način se zatvara začarani krug kratkotrajnih kazni za nasilne učenike. Ovome na kraj žele stati nastavnici uključeni u sindikat Preporod.

Izdvojeni članak

Nastavnici više neće smjeti udaljavati učenike s nastave

Ukoliko učeniku bude izrečen ukor, on će ga pratiti do kraja školovanja i imat će pismenu napomenu o ukoru u svjedodžbi. U slučaju teškog nasilja učenika nad nastavnicima, školarac bi se trajno isključio iz redovite srednje škole.

Ovi prilično strogi navodi su samo neki od devet prijedloga mjera sindikata Preporod koji se bori protiv nasilničkog ponašanja u školama.

Ukor bi se prenosio kroz cijelo obrazovanje

Ukoliko učenik svojim postupcima u ovoj školskoj godini zaradi ukor, u sljedećem razredu on okreće novu stranicu i ukor više ne postoji. Pedagoške mjere primjenjuju se samo na tekuću školsku godinu i to je ono što mnogi nastavnici uključeni u sindikat Preporod žele promijeniti.

– Nekome je zbog teškog fizičkog nasilja izrečena pedagoška mjera, a sustav ga od sljedeće godine vraća ponovno na početak. To nema smisla, jer učenici se znaju kontrolirati i svjesni su da im se od sljedeće školske godine sve poništava, objasnio nam je Željko Stipić, predsjednik Preporoda koji ima 27 godina iskustva rada u školi.
Zbog toga se predlaže da se ukor ili opomena pred isključenje prenose iz razreda u razred.

Osim toga, učenicima iz strukovnih škola bi se kazna upisala u završnu svjedodžbu pa bi budući poslodavci znali kakav ih zaposlenik čeka.

Izdvojeni članak

Više od sedam tisuća nastavnika želi stati na kraju nasilju u razredima

Ne smatraju da su mjere radikalne

Ukoliko učenik počini teško nasilje nad nastavnikom trebao bi se trajno isključiti iz sustava redovitog obrazovanja, a učenikovi roditelji bi trebali platiti polaganje razrednih ispita.
Navedeni prijedlozi mogu se naći u širem obliku ovdje, a iako zvuče prilično rigorozno, Stipić se ne slaže s time.

– Ove navedene mjere nastale su kao rezultati s terena. Trebamo nove pedagoške mjere, jer mi kao da cijelo vrijeme tražimo melem za bolest umjesto da pronađemo lijek, povukao je analogiju predsjednik Preporoda.

Novi prijedlozi pedagoških mjera dostavljeni su ministru obrazovanja Željku Jovanoviću, a iz Preporoda očekuju da Ministarstvo donese novi pravilnik prema ovom prijedlogu. – Ja sam napisao Jovanoviću, za mene je i šutnja odgovor. On može ništa ne napraviti, no nadam se da će se raditi u pozitivnom smjeru, objasnio nam je sugovornik.

Ukoliko se navedene mjere za nasilne učenike uvedu kao pravila, nasilje će biti strogo kažnjeno, ali i zauvijek dokumentirano na učeničkim svjedodžbama.

Izrečeni ukor prenosit će se iz razreda u razred
Share via
Copy link
Powered by Social Snap