Pretraga

Izvadio sam ‘covid putovnicu’: Evo kako to možete napraviti u nekoliko koraka

A- A+

Covid putovnice su vani, a dobiti ih može svatko tko je primio barem jednu dozu cjepiva koronavirusa. Kako sam se cijepio prije gotovo mjesec dana, isprobao sam kako funkcionira sustav. Ukratko, samo vas par koraka dijeli od potvrde koju možete i isprintati.

bočica cjepiva za covid

Foto: Unsplash; Daniel Schludi

Međunarodne potvrde o cijepljenju koje bi trebale vrijediti svuda u Europskoj uniji, ili kako im se od milja tepa posljednjih nekoliko tjedana, ‘Covid putovnice’ postale su dostupne i hrvatskim građanima.

Sve nadomak ruke

Radi se o digitalnoj potvrdi koju izdaje Ministarstvo zdravstva, a predignuti je možete fizički u svim prostorijama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili, puno jednostavnije, putem sustava eGrađani. Budući da sam već primio jednu dozu cjepiva (da, covid putovnice dostupne su i onima koji su primili samo jednu dozu), a u Jukićevu mi se stvarno ne ide, i ja sam odlučio to riješiti u par klikova.

Otvorio sam stranicu eGrađani (www.gov.hr) i tamo, u gornjem lijevom kutu, kliknuo za prijavu u sustav. Pristao sam na obradu podataka nakon čega mi se otvorila stranica s mogućim načinima prijave. To izgleda kao na slici dolje, ako se prijavljujete putem računala. Tu u principu odaberete uslugu koju imate, a preko koje se možete prijaviti u sustav.

covid putovnica 1

Odabrao sam svoju banku, unio potrebne podatke i došao do svoje naslovnice u sustavu eGrađani. Tamo sam u gornjem lijevom kutu, kao što možete vidjeti na slici ispod, kliknuo na katalog usluga.

covid putovnica 2

Nakon toga dobio sam mogućnost odabrati područje, tu sam kliknuo na zdravlje…

covid putovnica 3

…a onda i na EU digitalna potvrda (iliti famozna covid putovnica). Klikom na tu uslugu otvorila mi se posebna stranica na kojoj sam preko zelenog gumba zatražio potvrdu.

covid putovnica 4

Tu sam upisao OIB, mail adresu na koju potvrdu želim dobiti pa kliknuo na gumb za slanje zahtjeva.

covid putovnica 5

Spustio sam se na dno stranice, kliknuo na gumb za osvježavanje pa mi je nakon toga i kreirana potvrda koju sam odmah mogao skinuti ili isprintati. Istovremeno, dobio sam ju i na mail. Moja vrijedi do 18. lipnja, a tada mi je ujedno zakazan i termin za drugu dozu.

covid putovnica 6

Evo kako izgleda potvrda

Covid putovnica, kao što vidite na slici ispod, nije ništa posebno. S jedne strane tu se nalazi potvrda o cijepljenju, broju doza, a sve je potkrijepljeno datumima i serijskim kodovima. S druge strane, koju možete i vidjeti, nalazi se sama putovnica, odnosno potvrda koju ćete moći koristiti za putovanje.

Tu se uz ime i prezime nalaze i podaci o rođenju, a sve je osigurano i jedinstvenim identifikatorom potvrde, što bismo mogli nazvati digitalnim pečatom. Ovaj zamagljeni kvadrat upravo je sastavni dio covid putovnice. Radi se o QR kodu koji će u okolnostima u kojima ova potvrda bude potrebna služiti za autentifikaciju. Podsjetimo, iako sam je i ja s jednom primljenom dozom uspio dobiti, nije garantirano da će mi prije primljene druge doze ova potvrda uistinu poslužiti kao covid putovnica.

covid putovnica potvrda


Za one koji nemaju računalo, mobilni telefon ili se pak ne znaju služiti sustavom eGrađani, u Gradskoj knjižnici u Zagrebu na Starčevićevom trgu 6 možete besplatno pristupiti Središnjem državnom portalu e-Građani i besplatno tiskati dokumente, kao i dobiti poduku o korištenju elektroničkih usluga javne uprave. Sve informacije na 4572 084 ili 4694 328.

Izvadio sam ‘covid putovnicu’: Evo kako to možete napraviti u nekoliko koraka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap