Pretraga

Izvrsna prilika nezaposlenima: Njemačka traži skoro 700.000 radnika

A- A+

I dok završetak sezone, redovno u Hrvatskoj naznači strelovit rast broja nezaposlenih, u razvijenim zapadnim zemljama, potpuno je drugačija situacija na tržištu rada. Tako se broj nezaposlenih u Njemačkoj u listopadu smanjio više nego se očekivalo, odnosno na rekordno niske stope od 1990. godine, time nagovješćujući izgledni zamah osobne potrošnje i rasta gospodarstva u cjelini u četvrtom tromjesečju.

– Zahvaljujući jesenjem zamahu nezaposlenost se značajno smanjila, zaposlenost ponovo porasla a potražnja za novim zaposlenicima ojačala, kazao je Frank-Juergen Weise, čelnik savezne agencije za rad, a prenosi Index.

Izdvojeni članak

Švedska objavila pozamašnu listu zanimanja za koja trebaju radnike

Broj slobodnih radnih mjesta u najvećem europskom gospodarstvu dosegnuo je rekordnih 691.000, pokazuju najnoviji podaci. Ilustracije radi na hrvatskoj je burzi danas (3. studenoga) ima 9.625 slobodnih radnih mjesta, ali s druge strane imamo 226.510 nezaposlenih.

Kada je riječ o Njemačkoj, posebna potreba za dodatnim radnicima zabilježena je u sektorima socijalne skrbi, maloprodaje i pripreme i dostave hrane, te u građevinskoj industriji, izjavio je glavni ekonomist KFW-a Joerg Zeuner.

U vladi očekuju da će broj zaposlenih ove godine u Njemačkoj dosegnuti rekordnih 43,6 milijuna, a iduće 44 milijuna.

To bi trebalo poduprijeti proračunske prihode i time omogućiti Berlinu veću državnu potrošnju ili smanjenje poreza, piše Reuters.

Njemačka je ove i lanjske godine registrirala dolazak više od milijun stranaca, mahom iz ratom zahvaćenih zemalja poput Sirije, Iraka i Afganistana.

Vlada i savezne države u ovoj su godini izdvojili više od 20 milijardi eura za njihov smještaj i integraciju.

Izvrsna prilika nezaposlenima: Njemačka traži skoro 700.000 radnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap