Pretraga

Jak vjetar odvojio je strop od zidova učionice u školi u Čazmi: ‘Štete su milijunske’

A- A+

Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Hrvatsku najviše je štete napravilo u Čazmi gdje danas srednja, osnovna i niti jedna područna škola nema nastavu. Jak vjetar odvojio je strop od zidova jedne učionice u Osnovnoj školi Čazma, a u nevremenu je ozlijeđena djevojčica od 15 godina koja je prevezena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

Foto: Osnovna škola Čazma

Razbijeni prozori, oštećeni krovovi i druga oštećenja koje je donijelo jučerašnje nevrijeme u Čazmi prisililo je srednju, osnovnu i sve područne škole da danas otkažu nastavu. Ravnateljica Osnovne škole Čazma otkrila nam je kako je tijekom jutra jak vjetar odvojio strop glazbene učionice od zidova.

– Prikupljamo informacije i pregledavamo cijelu školu, sama škola je u redu i nastava će se normalno odvijati od ponedjeljka, jedini su nam problem dvije učionice iznad sportske dvorane gdje je od naleta vjetra dignut krov i pao je strop u glazbenoj učionici gdje su nam bili vrijedni instrumenti. Nažalost do određenih stvari sada ne možemo jer ne smijemo ni blizu toj učionici iz sigurnosnih razloga, govori nam ravnateljica Lidija Osman.

‘U pitanju su milijunske štete’

Djelatnici škole danas su došli pomoći u izbacivanju vode iz ostalih prostorija jer je voda ulazila u učionice kroz zatvorene prozore.

– Jučer je saniran dio crjepova koji su se pomaknuli, ali ostatak nisu vatrogasci mogli sanirati jer nisu imali dovoljno veliku dizalicu. Sada radimo na isušivanju prostorija i pokušavamo spriječiti da voda dođe do parketa u sportskoj dvorani i čekamo stožer civilne zaštite, ali u pitanju su milijunske štete, potvrdila nam je ravnateljica.

 

U srednjoj školi manje štete, nastava normalno od ponedjeljka

Ravnateljica Srednje škole Čazma rekla nam je kako su oštećenja srednje škole, u usporedbi s ostatkom grada i okolnih naselja, minimalna.

– Riječ je o nekoliko razbijenih prozora, što je već sanirano, zbog kojih je jučer bilo vode u nekim učionicama. Nastradalo je i nekoliko računala, ali tijekom današnjeg dana će se sve dovesti u normalu i nastava će od ponedjeljka normalno krenuti dalje. Oko škole je porušeno dosta stabala, ističe ravnateljica Irena Ivanović.

U nevremenu stradala i 15-godišnjakinja koja je prevezena u Klaićevu

U nevremenu, koje je rušilo stabla, prevrtalo kamione i nosilo krovove, stradala je i djevojčica od 15 godina koja je zbog ozljeda prevezena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

– Prilikom nevremena, velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Što se tiče nastale materijalne štete na školama, ona se još uvijek utvrđuje te će biti poznata po zaprimanju odštetnog zahtjeva, rekli su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.