Pretraga

Javnost će dati svoje mišljenje i ocjenu o pravopisu prije njegova izdavanja

A- A+

Novi pravopis hrvatskog jezika početkom travnja bit će predan Znanstvenom vijeću Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na razmatranje i usvajanje. Nakon usvajanja, tekst pravopisa 15. travnja bit će predstavljen javnosti u Hrvatskom državnom arhivu, kao i objavljen na internetskim stranicama IHJJ-a. Prije izdavanja i molbe za stručnu ocjenu, javnost će imati priliku raspravljati o pravopisu te dati svoje mišljenje i ocjenu.

Hrvatska javnost će po prvi put moći dati svoje mišljenje i ocjenu pravopisu hrvatskog jezika prije njegova konačnog izdavanja. Pravopis su izradili znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a predstavit će se javnosti 15. travnja u Hrvatskom državnom arhivu, izvijestio je voditelj radne skupine za izradu Hrvatskoga pravopisa i ravnatelj IHJJ-a, dr. Željko Jozić, prenosi Dnevno.hr.

Izdvojeni članak

Uskoro izlazi jedinstveni hrvatski pravopis

Pravopis će biti objavljen na internetskoj stranici Instituta, također 15. travnja, gdje će započeti javna rasprava, zahvaljujući kojoj će biti općeprihvaćen i bolji. Jozić se nada kako će odaziv javnosti biti velik te da će se stvoriti uvjeti za prihvaćanje ili odbacivanje nekih rješenja te korisnu raspravu o dvojbenim pravopisnim pitanjima.

Institut je na svojim mrežnim stranicama podsjetio da su njegovi znanstvenici pravopis počeli izrađivati u srpnju prošle godine te da je njegov završetak bio predviđen do kraja lipnja 2013. godine, to jest prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Navedeno je i to da će isti biti javno dostupan na internetu te potpuno besplatan.

Za vrijeme trajanja javne rasprave tekst pravopisa, kao i molba za stručnu ocjenu, bit će poslani svim autorima hrvatskih pravopisa, vodećim hrvatskim jezikoslovcima, profesorima hrvatskoga jezika na cijelome području Republike Hrvatske te znanstvenim, obrazovnim, kulturnim i medijskim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap