Pretraga

Javnost šokirana: Čak 81 posto osmaša konzumira alkohol ili neku vrstu droge

A- A+

Rezultati nacionalnog istraživanja o navikama i stavovima djece i mladih o konzumiranju alkohola, droga i igara na sreću šokirali su javnost. Naime, anketom provedenom među 12 tisuća učenika u sklopu projekta ‘Zdravi za 5’ došlo se do spoznaje koliki broj školaraca uživa u raznim porocima. Podatak koji je zabrinuo stručnjake, ali i širu javnost je taj da je čak 81 posto osmaša konzumiralo alkohol ili neku vrstu droge.

Razna istraživanja su pokazala kako su hrvatski školarci iznad europskog prosjeka u konzumaciji alkohola i lakih droga. Potaknuti time, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te MUP odlučili su projektom ‘Zdravi za 5′ stati na kraj lošim brojkama koje su se konstantno pojavljivale po medijima. U sklopu projekta proveli su istraživanje koje je obuhvatilo 12 tisuća učenika osmih razreda osnovne, te prvih i drugih razreda srednje škole. Ministar zdravlja Rajko Ostojić i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić predstvaili su rezultate provedene ankete među školarcima koji su ponovno zabrinuli širu javnost.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj debelo iznad svjetskog prosjeka, po ranom stupanju u prvi seksualni odnos

Alarmantni rezultati istraživanja među osmašima i srednjoškolcima

Na poticaj tri spomenuta ministarstva, anketirani su učenici 149 osnovnih te 268 srednjih škola, no rezultati su pokazali da je 81 posto osmaša konzumiralo alkohol, dok je 38 posto srednjoškolaca udisalo ljepila te 16 posto pušilo marihuanu. Među šokantnim spoznajama svakako je i ona o 23 posto učenika koji su u posjednjih godinu dana toliko bili pijani da su povraćali ili nisu znali za sebe, piše Glas Slavonije.

Prilikom predstvaljanja rezultata, ministar Ostojić je izjavio kako su došli do doista alarmantnih podataka te je poručio roditeljima da ne guraju glavu u pijesak poput nojeva. – Prevencija, edukacija i tek na kraju represija su ključ. Zato smo napravili interdisciplinarnu akciju da osvijestimo što su štetne navike, a to je konzumiranje alkohola, droge, pušenje i sve ovisnosti, rekao je ministar zdravlja.

Izdvojeni članak

Prvi joint ili piva sa 14 godina


Kockom dokazuju da su pametni

Kao što zauzimaju liberalan stav prema marihuani, mladi isto razmišljaju i o kocki. Jednima je to izazov ili dokaz kako su pametni budući da mogu pogoditi kombinacije, a drugima je potreba da se osigura džeparac. Rezultati istraživanja su pokazali i to da se čak 40 posto dječaka kladilo u posljednjih mjesec dana.

Mladi marihuanu smatraju ljekovitom biljkom

Prikupljeni podaci posebno su poražavajući za Osječko-baranjsku županiju. Prema hrvatskom prosjeku marihuanu je bar jednom u
životu uzelo 12 posto ispitanih učenika, no u spomenutoj županiji se radio 16 posto školaraca. Među anketiranima dva posto je eksperimentiralo s
ecstasyjem dok marihuanu većina mladih smatraju ljekovitom
biljkom.

Na konferenciji za novinare nedavno održanoj u PU osječko-baranjskoj Marija Kribl, liječnica iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti istaknula je kako dječaci i djevojčice najčešće piju pivo dok im kocka predstavlja izazov.

– Pedijatrija Kliničkog bolničkog centra Osijek, ali i bilo koja druga hitna medicinska pomoć, vikendom je zatrpana zbog alkoholnih intoksikacija mladih ljudi. Roditelji to ne prepoznaju kao problem i jako malo njih nam se kasnije javi u Centar. Svaka nova generacija sve je sklonija opijanju, navela je Kribl. Dodala je kako smo država u kojoj su mladi okruženi propagandnim porukama i reklamama piva pa je sasvim očekivati da mladi ljudi konzumirati to alkoholno piće. Također je istaknula da su pokrovitelji brojnih događanja za mlade upravo tvrtke koje proizvode pivo.

Copy link
Powered by Social Snap