Pretraga

Je li dio maturanata diskriminiran kod upisa na fakseve? ‘Samo oni polažu četiri, a ne tri obvezna predmeta’

A- A+

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs na današnjem je aktualcu u Saboru, među ostalim, odgovarao na pitanje vezano uz državnu maturu i upise na studijske programe. Naime, Furia Radina, zastupnika talijanske nacionalne manjine zanimalo je zašto se učenicima koji imaju drugi materinski jezik prilikom upisa na fakultet ne boduje materinski jezik, nego moraju polagati Hrvatski. Iako mogu birati žele li uz Hrvatski i materinski jezik polagati strani ili Matematiku, obično učenici nacionalnih manjina pišu oba pa tako umjesto tri obvezna predmeta – polože njih četiri. Fuchs smatra kako bi se ukidanjem jednog predmeta za skupinu učenika izgubio jednak položaj svih učenika koji se upisuju na studije.

matura hrvatski državna matura 2022

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ovog utorka u Saboru je održano aktualno prijepodne na kojemu su premijer Andrej Plenković i njegovi ministri odgovarali na zastupnička pitanja. Među njima je jedno bilo upućeno i ministru znanosti i obrazovanja, Radovanu Fuchsu. Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin problematizirao je činjenicu da se učenicima nacionalne manjine na upisu na fakultete u Hrvatskoj ne boduje ispit iz njihova materinskog jezika.

Radin: Neka učenik izjavi koji je njegov prvi ili materinski jezik i neka se on boduje na upisima

– Ako je za hrvatski identitet bilo toliko važno jezično pitanje, zašto to ne vrijedi i za manjinske zajednice koje ovdje žive? Na primjer, za škole na talijanskom jeziku važno je pitanje državne mature. Slijedimo pitanje Slovenaca – neka učenik izjavi koji je njegov prvi ili materinski jezik, onaj koji je stečen u obitelji i u najranijem djetinjstvu i neka se ta ocjena boduje prilikom upisa na određeni studij. Ne mogu prihvatiti već mitski odgovor o autonomiji sveučilišta, ona se zloupotrebljava jer je autonomija po definiciji nešto što se odnosi na slobodu mišljenja, govora i istraživanja, ne na određivanje i vrednovanje materinskog jezika učenika.

Fuchs je u uvodnom dijelu odgovora izrazio stav da je uvođenje državne mature jedna od ključnih stvari koje su napravljene u obrazovanju u zadnjih 15-ak godina. Smatra i da je matura dala jednake šanse svima i da je ujednačila ‘masu toga kada se govori o upisima na sveučilišta i visoke škole’ i da je izrazito dobra antikorupcijska mjera jer se prije povlačilo pitanje provedbe prijemnih ispita na upisima za fakultete.

– Kada govorimo o državnoj maturi za pripadnike nacionalnih manjina, definirano je da oni imaju mogućnost polaganja obveznih predmeta državne mature na način da polažu Hrvatski jezik, jezik svoje nacionalne manjine i onda biraju između stranog jezika i Matematike. Za sve ostale učenike u RH obvezni su predmeti Hrvatski jezik, strani jezik i Matematika. To je jednako tako i kriterij za upis u visokoškolske institucije u Hrvatskoj. Izbacivanje jednog od predmeta i ostavljanje na volju da netko drugi kreira ove osnovne, obvezne predmete i da se oni priznaju za upise na visokoškolske institucije dovelo bi u neravnopravni položaj sve ostale učenike u Hrvatskoj, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

Skandal na maturi: Zbog greške u ispitu iz Matematike učenicima poklonili 16 bodova

Fuchs: Ne bi bilo korektno razmontirati sustav državne mature

Ističe i da, kada je riječ o talijanskoj nacionalnoj manjini, stotinjak učenika godišnje polaže državnu maturu, a polovica Talijanski jezik polaže na višoj, a druga polovica na osnovnoj razini.

– Vjerojatno oni koji polažu višu razinu biraju i Matematiku kao treći predmet, upravo zato što se namjeravaju upisivati na sveučilišta u Hrvatskoj i to je vjerojatno tako jer otprilike njih polovica ostvaruje pravo na upis na hrvatske visokoškolske institucije. Ostatak ili ne ide dalje ili studira negdje drugdje, najvjerojatnije u Italiji. Ondje je sustav mature takav da svaka škola ima obavezan talijanski jezik, ali ima onda, ovisno o školi, još jedan predmet, bilo da je to latinski, bilo da je matematika ili strani jezik. Dakle, za nastavak školovanja, ako ti učenici žele u Italiju, mislim da nemaju problem. Ali razmontirati sustav državne mature, koji se svake godine gradi da bi bio što neovisniji, na način da se jednima omogući da upisuju bez, mislim da ne bi bilo korektno, rekao je Fuchs.

Radin je na to odgovorio da ovo nije teorijsko pitanje i istaknuo da su diskriminirani oni koji ne mogu nositi svoj materinski jezik na maturi. Problematizirao je i činjenicu da neki studiji talijanskog jezika u Hrvatskoj uopće ne boduju polaganje tog obveznog ispita prilikom upisa studija.

– Danas samo učenici iz talijanskih škola polažu četiri, a ne tri obvezna predmeta, ali ocjena četvrtog je dekorativna. A da, u doba mraka za studente i škola na talijanskom jeziku u prosjek je ulazila i ocjena talijanskog jezika, zaključio je Radin.

matura hrvatski državna matura 2022
Share via
Copy link
Powered by Social Snap