Pretraga

Je li veličina bitna? Ženski mozak manji, ali učinkovitiji

A- A+

Prema novom istraživanju razlog zbog kojeg su žene podjednako inteligentne kao muškarci iako imaju u prosjeku nešto manji mozak, je činjenica da njihov mozak djeluje učinkovitije. Osim toga mozgovi dvaju spolova osim u efikasnosti razlikuju se u načinu funkcioniranja. Muškarci se primjerice bolje orijentiraju u prostoru, dok žene imaju više neurona u području centra za govor, prosuđivanje i pamćenje, pa su uspješnije u ‘multitaskingu’.

Unatoč tome što je ženski mozak u prosjeku za osam posto manji od muškog žene su podjednako inteligentne kao muškarci. Razlog tomu je činjenica da je mozak kod žena učinkovitiji. Rezultat je to istraživanja na sveučilištima u Los Angelesu i Madridu, unutar kojeg su provođeni različiti testovi inteligencije za oba spola, prenosi Telegraph.

Mozak u mnogome različito funkcionira kod spolova, što je pokazalo i ovo istraživanje. Žene su imale bolje rezultate u induktivnom zaključivanju, u brojčanim zadacima, kao i u praćenju situacije koja se mijenja. Poznato je da žene u moždanoj kori odnosno centru za govor, prosuđivanje i pamćenje imaju gušće raspoređene živčane stanice. To im omogućava bolje upijanje informacija i koncentriranost na više stvari odjednom, što muškarcima katkada teško ide.

Izdvojeni članak

Saznajte kako uključiti cijeli mozak koristeći kognitivne mape

S druge strane u mozgu muškarca se stvari brže kreću unutar svake strane mozga, što utječe na to da se muškarci bolje orijentiraju u prostoru te brže reagiraju na objekte i okolinu u svojoj blizini.

U spomenutom istraživanju na sveučilištima u Los Angelesu i Madridu, došlo se do zaključka da su ženski mozgovi u stanju izvršiti neke zadatke s manje korištenih neurona, a time i manje utrošene energije.

– Rezultati istraživanja pokazuju da veličina mozga nije bitna kada su žene u pitanju. Manji obujam bi mogao značiti bolju povezanost živčanih stanica i aktivniju signalizaciju među njima. To znači i da je učinkovitiji, izjavio je Trevor Robbins, profesor na Cambridgeu za Sunday Times.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap