Pretraga

Jedan od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj obilježio je 120 godina djelovanja

A- A+

Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak je obilježio 120 godina svog djelovanja. Održana je svečana akademija koja je okupila mnogobrojne visoke uzvanike, znanstvenike i suradnike, studente i djelatnike. Osim toga, u petak se povodom obljetnice održalo i međunarodno znanstveno savjetovanje.

Foto: PR Media Val

Šumarski fakultet u Zagrebu jedan je od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj, a u četvrtak je svečanom akademijom obilježio 120 godina djelovanja. U svom govoru dekan fakulteta Tibor Pentek istaknuo je važnost ove ustanove za visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Svevremenska opomena A. B. Šimića osvanula na dojmljivom grafitu uz Šumarski fakultet

– Šumarski fakultet jedan je od najstarijih fakulteta u Hrvatskoj i od svojih početaka daje nemjerljiv doprinos razvoju šumarske i drvno-tehnološke struke. Naš je fakultet nepresušan izvor visokoobrazovanih šumarskih i drvno-tehnoloških stručnjaka, konkurentnih ne samo na tržištu rada Republike Hrvatske, već i Europske unije, čime daje izniman doprinos gospodarstvu Hrvatske, ali i razvoju društva u cjelini. Realizacija brojnih znanstvenih i stručnih projekata, održavanje mnogih stručnih skupova te plodonosna izdavačka djelatnost koja obuhvaća znanstvene časopise, sveučilišne udžbenike, priručnike, monografije, brošure, autorske knjige i zbornike radova samo su dio aktivnosti u kojima sudjeluju naši profesori, docenti, predavači, suradnici i studenti. Svima njima, sadašnjim, bivšim i budućim studentima i djelatnicima, čestitam ovu veliku obljetnicu i veselim se novim uspjesima koji su pred nama, rekao je Pentek. 

Svečana akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te je okupila mnogobrojne visoke uzvanike, znanstvenike i suradnike, studente i djelatnike te ostale goste.

Šume i šumska zemljišta dobra su od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku te su zaštićena i Ustavom Republike Hrvatske. Rasprostiru se na oko 2.700.000 hektara, što čini oko 47 posto ukupne kopnene površine države. Šume u Hrvatskoj odlikuje velika biološka raznolikost, a 95 posto naših šuma prirodnog je porijekla.

Šume su posebno važne u ruralnim područjima Hrvatske jer osiguravaju mogućnost zapošljavanja u šumarstvu i drvnoj industriji, što može pozitivno utjecati na smanjenje trenda depopulacije ruralnih područja. Šumarstvo i drvna industrija, naime, zapošljavaju oko 45.000 ljudi.

Šumarski fakultet u Zagrebu do danas je završilo više od 7.500 diplomiranih inženjera, odnosno magistara inženjera šumarstva i magistara inženjera drvne tehnologije, obranjeno je oko 400 magistarskih i specijalističkih radova i oko 250 doktorskih radova.

Trenutni na svim studijima studira oko 800 studenata na dvama odsjecima, Šumarskom i Drvno-tehnološkom. Fakultet obuhvaća 6 Zavoda na Šumarskom te 5 Zavoda na Drvno-tehnološkom odsjeku, ima i 21 laboratorij od čega su dva akreditirana, kao i šumski vrt, arboretum i rasadnik ukupne površine 7 hektara.

Uz svečanu akademiju, u okviru proslave obljetnice održalo se i međunarodno znanstveno savjetovanje koje je u petak okupilo brojne domaće i strane stručnjake i znanstvenike u raspravama i radionicama pod zajedničkom temom „Položaj i perspektiva šumarstva i drvne tehnologije u 21. stoljeću“.

Copy link
Powered by Social Snap