Pretraga

Jedan od najvećih gradova u Hrvatskoj želi uvesti besplatan vrtić za svu djecu i to već u idućoj godini

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice puno se govorilo o predškolskom odgoju i obrazovanju, dijelu obrazovnog sustava s, konstatirat će mnogi, najviše boljki. Jedan od većih problema premali je obuhvat djece u vrtićima, no u Velikoj Gorici situacija je drugačija. Već je ove godine predškolskim odgojem obuhvaćeno oko 88 posto djece od jedne godine pa do polaska u školu, odnosno 96 posto iznad četvrte godine. Ovaj si je Grad za cilj zadao da u vrtićima osigura mjesto za svako dijete, a od rujna 2024. najavljuju besplatan vrtić za svu velikogoričku djecu.

vrtić

Foto: Unsplash

– Predškolski odgoj će za svu djecu Velike Gorice biti besplatan, a to kreće od 1. rujna 2024. godine, najavila je na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća pročelnica UO za predškolski odgoj, školstvo i sport, Lana Krunić Lukinić.

Oko 96 posto goričke djece iznad četvrte godine uključeno je u predškolski

Upravo je obuhvat djece u vrtićima jedna od najvećih boljki našeg predškolskog sustava u Hrvatskoj. Naime, prema Nacionalnoj razvojnoj strategiji, obuhvat djece od četvrte godine do početka obveznog obrazovanja trebao bi se povećati na oko 97 posto do 2030. godine. Sada smo među najlošijima u Europi. Velika Gorica jedan je gradova u kojima je obuhvat djece u predškolskom odgoju već sada vrlo visok – više od 96 posto djece u dobi od četvrte godine uključeno u predškolski sustav. Kako navode iz tog Grada, najveći broj djece polazi redoviti predškolski program u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica, slijede dječji vrtići drugih osnivača, dadilje i uključivanje u kraći program predškole.

– Na području Grada živi oko 3.500 djece rane i predškolske dobi. Predškolskim sustavom je u pedagoškoj godini 2022/23. obuhvaćeno oko 3.100 djece iz čega proizlazi da je oko 88 posto djece u dobi od jedne godine do polaska u školu uključeno u neki oblik institucionalnog odgojno-obrazovnog programa.
Dječji vrtići imaju kompletne stručne timove, kao i treće odgojitelje (ili radnike za njegu, skrb i pratnju) u odgojnim skupinama gdje postoji takva potreba, odgovara na naš upit o trenutnom stanju pročelnica Krunić Lukinić.

Izdvojeni članak
vrtić

U Saboru se raspravljalo o ranom i predškolskom odgoju: ‘Umjesto odgojitelja imamo frizere i kozmetičare’

Plan je uskoro izgraditi dva vrtića i adaptirati VG Goričanku za potrebe vrtića

U 2022. godini ovaj je Velika Gorica povećala je kapacitete za deset odgojnih skupina, ustanovljeni su besplatni e-upisi, a u strateškom smislu odobrena su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju dva nova vrtića maksimalnih kapaciteta. U sljedeće dvije godine plan je izgraditi još dva nova vrtića s 400 mjesta.

– Na Javni poziv Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova prijavljeni su projekti izgradnje novih dječjih vrtića te su dobivena bespovratna sredstva od 27.360.000,00 kn za izgradnju dva nova dječja vrtića (Kolareva i Pokupska) maksimalnih kapaciteta. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole i izgradnja koja je planirana 2024. godinu, navodi pročelnica u odgovoru na naš upit.

U planu je i adaptacija dodatnog prostora sa 120 vrtićkih mjesta u VG Goričanki. I za to se trenutno radi na idejnom rješenju.

Izdvojeni članak
vrtić

Ministarstvo planira produljiti predškolu i zaposliti više odgojitelja u vrtićima: ‘Sjajan popis želja’

Žele osigurati mjesto u vrtiću za svu djecu i da je besplatno

– Broj djece u predškolskom sustavu Grada Velike Gorice posljednjih se godina mijenja te su vidljivi trendovi povećanja obuhvata. Strateški ciljevi u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Velike Gorice u odnosu na obuhvat djece rane i predškolske dobi u potpunosti su usklađeni s nacionalnim i europskim ciljevima – usmjereni su osiguravanju dostupnosti dječjih vrtića svoj djeci koja trebaju predškolski odgoj i obrazovanje. To su: osigurati mjesto u dječjem vrtiću za svako dijete; osigurati dostupnost vrtića kroz racionalnu i ravnomjernu mrežu dječjih vrtića; osigurati besplatan redoviti program predškolskog odgoja za svu djecu od 1.rujna 2024., navode iz Grada.

Planom upisa u iduću pedagošku godinu predviđeno je 501 mjesto u vrtićima Grada Velike Gorice.

– Kao i prošle godine, naš cilj je osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete koje ispunjava uvjete za upis – navršenih godinu dana do 1. rujna 2023., prebivalište ili boravište na području GVG-a te da su roditelji u radnom odnosu. Iako ćemo tek nakon upisnog roka imati točan broj prijava roditelja, pretpostavljamo da se situacija neće bitno razlikovati u odnosu na prethodnu godinu, zaključuje pročelnica Krunić Lukinić.

Copy link
Powered by Social Snap