Pretraga

Jedina trogodišnja škola na Županijskoj smotri Lidrana u Zagrebu: ‘Najteže je motivirati dečke za pisanje’

Na Županijskoj smotri Lidrana, koja se održala ovog tjedna od 27. veljače do 3. ožujka, Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu jedina je strukovna trogodišnja škola koja je sudjelovala bok uz bok gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama. Natjecali su se sa svojim školskim listom, a na Lidranu sudjeluju već skoro deset godina.

Školski list Obrtničke i industrijske graditeljske škole

Školski list Obrtničke i industrijske graditeljske škole | Foto: Facebook OIGŠ

Ove se godine na Županijsku smotru Lidrana Grada Zagreba prijavilo 14 srednjih škola sa svojim školskim listovima. Među gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama sa svojim listom ‘Majstori’ učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole jedina su strukovna trogodišnja škola koja se natjecala.

– Zašto je to tako i zašto je općenito tako mali broj školskih listova na Županijskoj smotri, s obzirom na broj srednjih škola u Gradu Zagrebu, doista ne znam. Možda odgovor znaju organizatori i članovi povjerenstva jer su neki od njih od samih početaka, odnosno na Lidranu sudjeluju od 1991. godine i prate kontinuirano rad novinarskih družina u školama te imaju relevantne podatke koliko je školskih listova bilo ranije i koliko ih je danas, rekla nam je Silvia Vladić Vrban, voditeljica izvannastavnih aktivnosti u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi.

‘Mi smo skromni, znamo da naš list nije među boljima’

Ovo im nije prvi put da sudjeluju na Lidranu. Već skoro deset godina njihov školski list nalazi se na popisu bok uz bok mnogim gimnazijama.

– S naše strane gledamo na Smotru kao na mogućnost predstavljanja, a ne natjecanja. Mi smo skromni, znamo da naš list nije među boljima, ali smo zadovoljni sudjelovanjem. Na Smotri i ove godine ima fantastičnih listova, profesionalno odrađenih u svakom smislu te riječi i šteta je da se rad te djece i njihovih mentora malo šire ne predstavi, objasnila je Vladić Vrban.

Izdvojeni članak

Osnovana prva obrtnička televizija u Hrvatskoj: Majstori TV već se prati i u Mozambiku

Uz školski list puno posla imaju i oko školske televizije ‘Majstori.tv’

Iako se na izvannastavnoj aktivnosti više fokusiraju na rad oko školske televizije ‘Majstori.tv’, list im je prilika da dokumentiraju i ostave pisani trag što se i kako radilo u pojedinoj kalendarskoj godini.

– Uglavnom je riječ o tekstovima koji su vezani za rad naših učenika, zbivanja i dostignuća u struci i ostale redovite školske aktivnosti kroz godinu. Ove godine glavni urednik je bio keramičar 2. f razreda, Ivan Kozjak Lesički. Na pojedinom tekstu uglavnom radi više učenika, riječ je o njihovim razmišljanjima, doživljajima, viđenjima određenih tema, navodi Vladić Vrban.

Izdvojeni članak

Zagrebački srednjoškolci pomogli vozaču na cesti: ‘Htio im je dati novce, no oni su to odbili’

‘Najteže je dečke motivirati za samo pisanje’

Iako imaju i nekoliko samostalnih radova, još se nisu odvažili poslati neki rad u pojedinačnoj konkurenciji, a i posla oko školskog lista ima i više nego dovoljno.

– Riječ je o ogromnom poslu. Naravno, najteže je dečke motivirati za samo pisanje, zatim sve to treba prikupiti, složiti u smislene cjeline. Oni uglavnom vole samostalno fotografirati i uređivati fotografije, tu je Ivan bio najzaslužniji,  te naravno na koncu sve treba i objaviti. Svjesni smo da naš list ne udovoljava svim standardima profesionalnog novinarstva i onome što se od školskih novina očekuje, ali s obzirom na zanimanja naših učenika, tj. onog za što se oni školuju, više smo no zadovoljni novinarskim radovima naših soboslikara, zidara, montera i dr., istaknula je Vladić Vrban.

Izdvojeni članak

[FOTO] Dvoje profesora otišlo u mirovinu, a kolegica im je za poklon nacrtala nevjerojatne crteže

Učenici već marljivo rade na svom jubilarnom desetom broju školskog lista

Iako je Županijska smotra Lidrana tek završila, učenici OIGŠ-a već marljivo rade na svom jubilarnom, desetom broju, a njihov list ‘Majstori’ možete pročitati na ovoj poveznici.

– Uz to, na natječaju za projekte za izvannastavne aktivnosti nadležnog ministarstva dobili smo sredstva te smo ih uložili u uređenje školskoga TV studija koji nam je stradao u potresima. Već smo započeli sa snimanjima Majstori podcasta za naš YouTube kanal, a te razgovore planiramo složiti, urediti i objaviti u novom broju Majstora, poručila je Vladić Vrban.

Copy link
Powered by Social Snap