Pretraga

Jedinstvena proslava mature u BiH: Uz molitvu u pravoslavnoj i katoličkoj crkvi

A- A+

Samo šezdesetak kilometara od Knina, u kojem je nedavno bilo spora oko blagoslova maturanta od strane katoličkog svećenika u multinacionalnoj školi, učenici su došli do pomirljivog rješenja. Naime u bosanskohercegovačkom gradiću Drvaru već godinama đaci na jedinstven način slave maturalnu večer. Prije početka zabave učenici najprije odlaze na blagoslov u katoličku pa zatim u pravoslavnu crkvu.

Foto: relax-portal.info

Prije nekih desetak dana u središtu pozornosti zbog molitve na maturalnoj zabavi odnosno zbog prosvjeda pojedinih profesora, u središtu pozornosti medija i javnosti se našao Knin. Samo šezdesetak kilometara od ovog grada, učenici već godinama provode jedan pomirljiv obred.

Izdvojeni članak

Riješite zagonetku iz kninske srednje školu koju nitko ne može dokučiti

Naime đaci završnih razreda u Drvaru uoči maturalne zabave odlaze po blagoslov – najprije u pravoslavnu, a potom u katoličku crkvu, izvještava relax-portal.info.

Tako je bilo i ove godine, u petak 29. svibnja. Oko 50 maturanata se okupilo pred zgradom Srednjoškolskog centra u Drvaru te su se zajedno sa svojim profesorima u povorci uputili glavnom ulicom prema središtu grada, gdje su ih dočekali brojni sugrađani.

Uz zvuke zvona s katoličke i pravoslavne crkve, maturanti su s profesorima najprije ušli u pravoslavnu crkvu, gdje su im svećenici uputili riječi blagoslova, poticaja te ih prigodno darivali.

Zatim se cijela povorka preselila u susjednu katoličku crkvu. Tamo se postupak ponovio. Maturanti su blagoslovljeni, ohrabreni poticajnim riječima i nagrađeni prigodnim darovima.

Zajednička molitva ‘Očenaša’ na dva različita načina, na sve je maturante ostavila najsnažniji dojam. Možda je upravo ovo recept za multinacionalne sredine kakvih je većina u BiH, a nekolicina i u Hrvatskoj.

Foto: relax-portal.info

Copy link
Powered by Social Snap