Pretraga

Jedna skupina studenata nema pravo na rad preko SC-a: Informirajte se prije traženja posla

A- A+

Prvi zakon koji uređuje područje studentskog rada, Zakon o obavljanju studentskih poslova, na snagu je stupio početkom studenog 2018. Kako će ovo ljeto za brojne studente biti prvo u kojemu koriste ugovore koji podliježu novim zakonskim odredbama, dio pravila još uvijek im je nejasan. Jedno od čestih pitanja koje studenti ono je imaju li pravo na studentski rad i studenti s upisanim mirovanjem obaveza?

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Novim i prvim Zakonom o obavljanju studentskih poslova došlo je do značajnih izmjena u institutu studentskog rada. Između ostaloga, utvrđena je minimalna satnica na državnoj razini, studenti ugovor moraju podići prije početka rada, a omogućeno je i preuzimanje ugovora online putem.

Izdvojeni članak
razgovor za posao

Pitali smo stručnjake: Kako se treba ponašati na razgovoru za posao?

Zasigurno je jedna od najvećih novina ona da su pravo na obavljanje studentskih poslova dobili, uz redovne, i izvanredni studenti. No, jedna skupina studenata pravo na studentski rad prema ovom Zakonu ne ostvaruje, a to su studenti koji imaju upisano mirovanje obaveza, tumačenje je to Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je na svojim stranicama objavio Filozofski fakultet.

– Sukladno članku 10. stavku 6. Zakon o obavljanju studentskih poslova (NN broj 96/2018) status studenta utvrđuje se uvidom u elektroničke evidencije podataka o studentima u Informacijskom sustavu visokih učilišta (ISVU) i Informacijskom sustavu studentskih prava (ISSP). Sukladno članku 10. stavku 2. Zakona, pravo na sklapanje ugovora ne može biti duže od dvostrukog vremena trajanja studija na prvoj i drugoj razini. Upisane godine mirovanja studija ne uračunavaju se u ukupno vrijeme trajanja prava na obavljanje studentskih poslova. Ako je student upisao mirovanje obveza studija onda mu miruju prava i obveze te u tom razdoblju ne ostvaruje pravo na subvencionirane troškove smještaja (osim studenata s invaliditetom) i prehrane kao ni pravo na obavljanje studentskih poslova putem studentskih ugovora posredstvom studentskih centara, pojašnjeno je na stranicama Filozofskog.

Napomenimo za kraj kako studenti koji su diplomirali tijekom akademske godine 2018./19. ostvaruju pravo na obavljanje studentskih poslova do kraja akademske godine, dakle 30. rujna. Studenti koji će diplomirati tijekom rujna, ostvaruju ovo pravo do isteka tri mjeseca od datuma završetka studija, uz uvjet da nemaju zasnovan radni odnos, ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodno zanimanje ili djelatnost poljoprivrede i šumarstva.