Dok su jedni u strahu, drugi putuju na maturalce u Španjolsku: Neke agencije ne vraćaju novac nakon odustajanja

Nakon nedavnih terorističkih napada u Barceloni, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izdala je neobvezujuću preporuku školama za odgodom maturalnih putovanja u Španjolsku. Neke su se škole odlučile držati te preporuke pa su dogovorene maturalce odgodili, dok je kod nekih drugih prevladala želja za putovanjem pa su, bez obzira na preporuke ministrice, ipak odlučili krenuti za Španjolsku. U nekim slučajevima, roditelji su pojedinačno odlučili da njihova djeca ipak neće prisustvovati maturalnim putovanjima, ali od agencija neće dobiti povrat novca.

Lloret de Mar / izvor: Pixabay.com

Maturalna putovanja u Španjolsku, na koja maturanti mahom idu ovih dana, postala su upitna nakon nedavnih terorističkih napada u Barceloni. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tako je izdala preporuku srednjim školama da maturalce ipak odgode zbog sigurnosnih razloga. Ta je preporuka neobvezujuća jer konačnu odluku o odgodi ili odlasku na putovanje donose pojedini školski odbori.

Neke su se škole tako odlučile povesti preporukom Ministarstva te su svoja maturalna putovanja odgodile, dok su s druge strane neki učenici već na putu za Španjolsku.

Unatoč preporuci ministrice Divjak, maturanti zagrebačke 4. gimnazije otputovali u Španjolsku

U potonju skupinu spadaju i maturanti zagrebačke 4. gimnazije, koji su jučer, unatoč preporukama Ministarstva krenuli na planirano putovanje. Negdje oko ponoći roditelji su ispratili svoju djecu na autobus, piše HRT.

Upitne ekskurzije u Španjolskoj!? MZO ispituje sigurnosne aspekte odlaska na maturalac u ovu zemlju

– Mislim da je nakon svega što se dogodilo Barcelona najsigurniji grad na svijetu i da nema šanse da se bilo šta dogodi. I dalje, zbog sigurnosti, shvaćam zašto su neki odustali, rekao je za HRT jedan od maturanata koji se jučer uputio u Španjolsku.

Njihovi roditelji, s druge strane, odluku o odlasku na putovanje nisu donijeli preko noći već nakon dugog razmišljanja i razgovora s nastavnicima.

– Mislim da je bolje sada otići nego za mjesec dana jer sumnjam da će za mjesec dana biti nešto bolja situacija. Može samo gora biti situacija, kazala je majka jednog od maturanata za HRT.

Ministrica Divjak prokomentirala je odlazak maturanata na planirana putovanja istaknuvši da se zbog toga njezina preporuka i zove preporukom.

– Zato se to zove preporuka, dakle to je jedna stvar a osim toga ono što je sadržaj preporuke znači briga za sigurnost naših učenika ali isto tako i briga da svaki takav izlet mora imati i odgojno obrazovnu komponentu, kazala je za HRT ministrica Blaženka Divjak.

U Slavonskom Brodu odgađaju maturalac, u Zagrebu isto čine tehničke škole Tesla i Ruđer Bošković

Kako smo nedavno izvijestili, prema pisanju portala ebrod.net, školski odbor Ekonomsko-birotehničke škole iz Slavonskog Broda odlučio je odgoditi maturalno putovanje za tu školu.

– Roditelji i učenici bili su podijeljenih mišljenja, bilo ih je za odlazak ali i protiv odlaska. No, kako Školski odbor donosi konačnu odluku, nakon roditeljskog i razgovora s djecom, roditeljima i predstavnikom agencije, odlučeno je u skladu s preporukom Ministarstva obrazovanja, rekao je za spomenuti izvor ravnatelj Ekonomsko- birotehničke škole u Slavonskom Brodu Mato Čaklovac.

Kako ebrod.net neslužbeno doznaje, maturanti Gimnazije Matija Mesić ići će na putovanje, dok se iz Tehničke škole u Slavonskom Brodu još uvijek čeka izvještaj školskog odbora.

Taman kad smo pomislili da nitko neće otkazati maturalac u Španjolsku, jedna škola se odlučila na taj korak

U Zagrebu, vidjet ćemo, postoje podijeljena mišljenja. Dok su maturanti 4. gimnazije jučer krenuli u Španjolsku, isto neće učiniti učenici Tehničke škole Ruđer Bošković.

– Odgađaju se maturalna putovanja za Španjolsku u Ruđeru, čeka se još konačna odluka školskog odbora, rekli su za portal srednja.hr iz referade spomenute škole.

U Hrvatskoj će, barem zasad, ostati i učenici Prve tehničke škole Tesla koja je na svojim stranicama objavila odluku o odgodi putovanja.

– Objavljujemo da je Školski odbor I. tehničke škole Tesla na svojoj sjednici održanoj 21. kolovoza donio odluku da se odgađa odlazak učenika trećih razreda na ekskurziju u Španjolsku, stoji na njihovoj službenoj stranici.

Neki učenici dobit će većinu uplaćenog novca natrag, a drugi neće dobiti ni lipe

Kako piše ebrod.net, agencija koja je organizirala putovanje Ekonomsko-birotehničkoj školi u Slavonskom Bordu, maturantima će vratiti veliki dio uplaćenog novca. Neki drugi učenici nakon odustajanja od maturalnog putovanja, od agencije neće dobiti ni lipe, piše N1.

– Rekli su da su već sve uplatili i probala sam stvarno na sve moguće načine, od zamolbi do svega, da mi vrate, ali plaćeno je, rezervirano, tako da ne mogu, ne vraćaju, kazala je za N1 Marija Gražar, učenica Ekonomske škole Velika Gorica.

Njena škola je, pak, donijela odluku o odlasku na maturalno putovanje unatoč preporukama, a ona je pojedinačno odlučila da neće ići. Od novca koji je uplatila, neće dobiti ništa natrag. Iz agencija koje organiziraju putovanja kažu da nakon odustajanja nije moguće vratiti novac. Objašnjavaju to nedostatkom odredbe u ugovoru koja bi se ticala povrata novca zbog terorizma, doznaje N1.

Odgovori