Jednostavni izumi na kojima su zarađene milijarde


Deset kompanija koje su vlasnici svega na svijetu

Žitne pahuljice, post-it papirići, kroksice ili frizbi su predmeti koji se iz naše današnje perspektive čine kao da postoje vječno. No, zapravo neki od njih u uporabi su jako kratko. Izumitelji ovih stvari olakšali su nam život, ali su sebi privrijedili milijarde. Ako ste nezaposleni, ali imate sjajnu ideju za neki proizvod, kojeg se uz to nitko nije sjetio, pokušajte je provesti u djelo.

Post-it papirića u boji, žitne pahuljice ili frizbi dio su svakodnevice mnogih kućanstava. Zanimljivo sve tri su nastale kao ideja pojedinca, koji je na njemu zaradio milijarde. Američki poslovni magazin Forbes sastavio je popis šest ovakvih stvari koje su nastale u imaginaciji pojedinaca te im osigurale enormne zarade.

Tvrtka Spanax od 1998. godine proizvodi rublje koje oblikuje tijelo. Početni kapital ove tvrtke iznosio je svega pet tisuća dolara, a danas vrijedi preko milijardu te joj se proizvodi prodaju u 40 zemalja svijeta. Na ideju za ovaj proizvod došla je Sara Blakely, jer ju je nerviralo ocrtavanje donjeg rublja preko odjeće. Odrezala je hulahopkama stopala te ih obukla preko donjeg rublja te došla na ideju da stvori rublje koje će ženama podizati određene dijelove tijela, a uz to im podizati i samopouzdanje. Proizvod je moguće kupiti i u Hrvatskoj.

Jedanaest pravila Billa Gatesa za život

Kleenex je kompanija koja danas vrijedi preko šest milijardi, a proizvodi joj se prodaju u 150 zemalja svijeta. Prvi proizvod nastao je 1920. godine, tako što je tvrtka Kimberly – Clark smišljajući punjenje za higijenske uloške Kotex, izmijenila mješavinu sastojaka, te ih tako učinila mnogo mekšim i nježnijim. Kasnije su se počele proizvoditi maramice Kleenex. 

Kellogg’s žitne pahuljice nastale su 1894. godine. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine ova tvrtka ostvarila je prihod od gotovo tri milijarde dolara. Omiljeni doručak milijuna ljudi diljem svijeta izumili su braća John i Will Kellogg. Na ideju su došli nakon što su lonac pun žita ostavili nekoliko dana na štednjaku. Stvorila se smjesa koja je zaudarala na plijesan, ali bila je suha i čvrsta. Braća su uklonila plijesan, a ostatak smjese su pretvorili u žitne pahuljice.

Post-it blokići dio su svakodnevne uporabe u uredima, školama, ali i u kućanstvima. To su zapravo raznobojni papirići, ljepljivi na vrhu, koji nam služe kao podsjetnik na nešto što bi trebali učiniti. Na ovom jednostavnom predmetu u prošloj je godini zarađeno oko milijardu dolara. Izumio ga je Arthur Fry 1974 godine. Naime živciralo ga je što mu prilikom pjevanja iz pjesmarice stalno ispadaju papirići kojima je zabilježio stranice, pa je izumio ljepljive.

Frizbi je izumljen 1937 godine, a na ovom vrlo jednostavnom predmetu izumitelj Walter Frederick Morrison zaradio je ogromne svote novca. Na ideju je došao iščekujući večeru za Dan zahvalnosti. Tada se s djevojkom dobacivao poklopcem plastične posude i nakon toga patentirao malo sofisticiraniji rekvizit. Tvrtci Whom-O 1955. prodao je svoj patent te u 15 godina na njemu zaradio pola milijuna dolara. Do 2012. prodano je 300 milijuna frizbija.

Kroksice su se vjerovali ili ne pojavile tek 2002. godine. Već do 2011. godine na ovim gumenim klompama zarađeno je milijardu dolara. Do prošle godine ih je prodano oko 200 milijuna, u 90 zemalja. Izumili su ih Scott Seamans, George B. Boedecker Jr. i Lyndon Duke Hanson koji su odlučili izumiti obuću za sve ljubitelje jedrenja, kako tijekom kretanja jedrilicom ne bi padali u vodu.

Odgovori